Последние новости

09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
Больше новостей

В музеї Южного відкрилась виставка «Різдво не по-радянськи» (фото, відео)

Фото / Новости Южного
215
0

Коли святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня? Зберігачка фондів музею Южного Наталя Черкашенко на відкритті виставки під назвою «Різдво не по-радянськи» 22 грудня занурила відвідувачів в історичні події і нагадала, чому для святкування сьогодні в нас є дві дати. За її словами, спочатку ця різниця мала зовсім не політичний окрас, а пояснювалась календарними особливостями.

«В силу того, що політика навіть для тих, хто нею не цікавився, все ж таки увірвалася в наше життя, сьогодні постало питання – коли ж ми будемо святкувати Різдво? 25 грудня, як святкує цивілізований світ, який ми, українці, асоціюємо зараз зі світлом, бо ці країни нині нам допомагають, чи все-таки 7 січня, як святкували роками наші батьки, дідусі й бабусі. На жаль, 7 січня тепер для багатьох асоціююється з цією темною силою, яка зараз благословляє на руйнування та вбивства в нашій країні. Це дилема нашої совісті, політика увірвалася в наше життя. Як історик я хочу нагадати, що з самого початку різниця між 25 грудня та 7 січня не мала політичного підґрунтя, це був календар. Юліанський календар відставав від реального часу і папа Римський Григорій XIII ввів календарну реформу, опираючись на науковців. На той час християнська церква вже мала два крила: католицьке і православне. Католицькі держави прийняли григоріанський стиль, а православ’я продовжувало жити за юліанським. Політику у святкування Різдва внесли більшовики. 1918 рік, Росія прийняла Декрет про перехід у світському житті на григоріанський календар, а через те, що церква стала головним ворогом, її почали нищити. Церква почала служити в образі більшості священників комуністичному режиму. В Україні на той час населення в основному було сільським, тому традиції зберігалися, але відміняючи всі свята, знищуючи церкву, влада впливала й на те, як святкували українці. Почали знищення з церкви, заможних селян, а потім знищували й усіляке інакомислення. На фоні всіх цих трагедій сталінська влада думала про видовище. В 1937 році вперше було вирішено відзначати Новий рік, аби відволікти людей від релігійних свят, від церкви. Від того часу Новий рік почав набирати обертів. Всі ми виросли на цьому святі, воно для багатьох з нас було найулюбленішим. Хоча, для вихідців із сільської місцевості, саме Різдво залишалося найголовнішим святом року, хоча влада намагалася принизити значення цього дня та стерти його з пам’яті людей», – розповіла Наталя Черкашенко.

В експозиції виставки представлені атрибути святкування Різдва та Нового року. Зокрема, тут є новорічні іграшки 40-50 років, які жителі Южного в свій час подарували музею. Одна з відвідувачок принесла іграшку у вигляді яблука, яку в 49 році їй подарували на новорічному ранку в школі, знявши з ялинки. Один із символів Різдва, представлений на виставці – різдвяна зірка, з якою ходили колядувати.

Директорка музею Тетяна Єрошенко-Афанасьєва у своєму привітальному слові зазначила, що в нинішніх реаліях атмосферу магії і див нам створюють Збройні Сили України, адже вони як реальні супергерої стримують сьогодні російську агресію та нищать ворога, захищаючи нас і нашу країну. Надлюди, які в сучасному світі демонструють справжнє геройство.

«Сьогоднішню атмосферу магії і див створюють ЗСУ. В цій ситуації особисто мені, вам і більшості українського народу зі своєї пам’яті, з історії України, із суспільного укладу хочеться з глибоким корінням вирвати все російське, перекреслити сценарії новорічних свят, які були нав’язані радянсько-російською пропагандою і повернути зміст і ті українські традиції, які були в нас десятиліттями. Сьогоднішньою нашою виставкою, яка називається «Різдво не по-радянськи», ми спробували це зробити», – зазначила Тетяна Єрошенко-Афанасьєва.

На виставку завітав настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ Микола Віщун, який подарував музею ікону Святого Миколая і нагадав, що роками людей намагалися відучити від святкування Дня Св. Миколая.

«Це робила радянська влада. Хтось її підтримує, хтось ні, щось тоді було добре, щось погано, але жахливим було те, що вона викорінювала церкву і святих. В 1937 році влада заборонила відзначати це свято. Натомість замінили Святого Миколая Дідом Морозом. І ми всі виросли на цьому образі. Проте Святий Миколай був реальною постаттю, а Дід Мороз – вигаданою. Миколай був людиною, народився в християнській родині, але ріс тоді, коли забороняли віру в Христа, переслідували і його батьків, і його самого, він навіть сидів у в’язниці за те, що вірив у Господа. Після він став єпископом, чудотворцем. Немає в нас такої оселі, де б не було ікони з образом Святого Миколая… », – підсумував Микола Віщун.

Відвідувачі ділилися власними спогадами з дитинства, як святкували Різдво та Новий рік, які традиції були в їх родинах, і заспівали разом вже легендарну пісню “Ой, у лузі червона калина”.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.