Последние новости

11:47
В Южному провели в останню путь 43-річного бійця Юрія Стецюка (фото)
11:13
Українські жінки можуть отримати 100 тисяч гривень — умови програми
10:32
В Южному за рахунок бюджету хочуть надати фінансову підтримку поліції
09:42
Пенсії з інвалідності перерахували: хто отримає у квітні понад 15 тисяч гривень
09:29
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю Геннадію Степанову набрала необхідну кількість голосів
18:33
Южненська громада цього тижня попрощається з військовим Юрієм Стецюком
16:52
В Южному в День театру відбудеться “Театральний капусняк”
13:52
Новацький під час звітування відповів на запитання жителів Южненської ОТГ та ЗМІ
16:20
Южненська громада втратила свого Захисника Анатолія Пашали
12:33
Нові меблі, мультимедійне обладнання, шкільні змагання: в Южному внесли зміни до Програми розвитку освіти
11:49
Обмежено придатним потрібно протягом 9 місяців повторно пройти медогляд: ВР ухвалила відповідний закон
11:38
Поступове зростання тарифів на комуналку: про що домовився уряд з МВФ
11:05
В Южному родичі військовослужбовців підготували звернення до влади та провели пікет (фото)
08:42
На Одещині діють екстрені відключення світла, ситуація в енергосистемі складна
18:31
Надвечір ворог застосував балістику по Одещині, виникла пожежа
12:52
Южненська студія телебачення “МИГ” прозвітувала про роботу за 2023 рік
11:06
В Южненській ОТГ озвучили, скільки коштів витратили на підтримку ЗСУ
10:14
В Южному тимчасово вимкнуть вуличне освітлення та призупинять роботу декілька об’єктів
12:03
Міськарада втретє оголосить конкурс на вибір оператора з вивезення сміття з Сичавки і Кошар
11:12
319 приписів та 152 протоколи: в Южному «Муніципальна варта» прозвітувала про роботу за 2023 рік
15:47
В Києві профільний комітет обрав назву для Южного, але остаточне рішення – за ВР
12:51
В міськраді оприлюднили дані щодо чисельності населення Южненської ОТГ
12:11
В Україні запрацювала Єдина ветеранська лінія: з якими питаннями можна звертатися
11:48
Середньомісячна зарплата в Южненській ОТГ за 2023 рік знизилась на 9%
10:31
Южненські депутати наприкінці березня зберуться на засідання сесії
15:51
Перехід на літній час 2024 в Україні: коли потрібно переводити годинник
13:59
Мер Южного готується звітувати перед громадою: жителям пропонують поставити наболілі запитання
12:41
На «ЮТКЕ» розповіли, коли планується завершити опалювальний сезон в Южному
11:32
Орган самоорганізації населення МІЗу прозвітує про свою діяльність перед Южненською міськрадою
10:35
«Муніципальну варту» в Южному готуються оптимізувати, скоротивши штат працівників
Больше новостей

В Южному впровадять додаткові заходи вшанування пам’яті загиблих Воїнів

Новости Южного
184
0

У зв’язку зі зверненням директора Палацу культури «Дружба» Петра Кутинця щодо додаткових заходів вшанування пам’яті  загиблих військовослужбовців нашої громади в Южненській міськраді створено спеціальну комісію. В середу, 15 березня, відбулось її засідання, члени комісії обговорили пропозиції Петра Кутинця. Серед таких:


запровадити День жалоби в громаді за загиблим Воїном та оголосити загальноміську хвилину мовчання в день його поховання з висвітленням інформації в ЗМІ;
під час проведення траурної церемонії за загиблим Героєм біля пам’ятникам Захисникам України перекривати рух транспорту;
в День жалоби приспустити державні прапори на будівлях міської ради та Палацу культури;
голів правлінь ОСББ зобов’язати пов’язати чорні стрічки на прапорах, встановлених на під’їздах будинків, а керівників міських закладів – на будівлях комунальної власності;
передбачити обов’язкову присутність на прощальній церемонії з загиблими військовослужбовцями працівників апарату міської ради, виконкому, військомату;
на відведеній на міському кладовищі ділянці для поховання військовослужбовців біля кожної могили наших Воїнів встановили державний прапор;
на території громади встановити меморіальні дошки на будинках, де мешкали загиблі бійці;
створити комісію (за участю членів сімей загиблих військовослужбовців) з питання розробки проєкту уніфікованого пам’ятника, ухвалити рішення щодо встановлення на кладовищі пам’ятників єдиного стандарту та передбачити в місцевому бюджеті кошти на відповідні заходи.

«Я не кажу, що на прощальну церемонію мають прийти всі працівники військомату, але представники цієї установити мають обов’язково бути, бо вони ж людину мобілізували, це їхня сфера впливу, вони мають бути в цей день на похованні поряд з сім’єю загиблого Воїна, це свого роду жест співпереживання. Має бути уніфікація для організації поховань всіх наших Героїв. Мають бути певні прощальні слова, певна присутність людей в цей день, має бути хвилина мовчання, яку треба ретельно відпрацювати, має бути День жалоби. Якщо хвилина мовчання, припустимо, буде о 12:00 (в день, коли в місті буде відбуватися поховання військовослужбовця), то в цей час в школах (в старших класах) вчителька має сказати учням, чому ця хвилина мовчання, пояснити, що сьогодні наша громада втратила свого Захисника. Діти мають знати про загибель кожного Героя, який їх захищав. Я не кажу збирати всіх дітей в цей час у фоє школи, вчителі можуть в своєму класі під час уроку назвати прізвище загиблого і вшанувати його пам’ять хвилиною мовчання. Це стосується і комунальних підприємств, установ. Там також мають проводити в День жалоби хвилину мовчання. Все те, що я пропоную, тільки заради того, аби змінити наше ставлення до цих страшних подій, я впевнений, що ми маємо по-іншому ставитися до смерті наших Захисників. Я колись давно дізнався, що в Ізраїлі під час загальнодержавної хвилини мовчання зупиняється взагалі увесь транспорт. ЗМІ мають повідомляти про кожну церемонію поховання, про хвилину мовчання на широкий загал. Хвилина мовчання має бути в день поховання військовослужбовців, треба визначити в який саме час її впровадити», – озвучив Петро Кутинець.

Начальниця відділу культури УКСМП міськради Алла Гайдайчук запропонувала для більш широкого інформування містян щодо Дня жалоби повідомляти про це через гучномовець, але обрати відповідний музичний супровід, щоб люди відрізняли такі повідомленні від сигналу повітряної тривоги.

«Інформацію про те, що в нашій громаді загинув військовий, коли буде проходити траурна церемонія за загиблим, о котрій годині в цей день буде хвилина мовчання краще повідомляти через гучномовець, тоді вдасться донести цю інформацію до всіх містян. Це було б дієво», – впевнена Алла Гайдайчук.

Директорка музею міста Южного Тетяна Єрошенко також внесла свої пропозиції та зауваження щодо організації прощальних церемоній.

«В день поховання треба більше говорити саме про загиблого Воїна, а не узагальнену інформацію, звичайно, для цього треба дізнатися більше про нього, провести відповідну роботу зі збору даних. Хотілося б, щоб під час траурної церемонії однокласники, вчителі, друзі зверталися до присутніх з прощальним словом, ділилися в цей день спогадами про загиблого Героя. Це важливо. Крім того, треба продумати, під час кожної траурної церемонії були передбачені для близьких, які знаходяться біля труни – стільці. Коли мати або дружина стоять просто навприсідки чи на колінах – це неправильно, людям і так важко в цей день. Ще хочу звернути увагу, що “швидка” має бути не тільки біля пам’ятника, а й на цвинтарі. Треба постаратися організувати, аби медики супроводжували похоронну процесію. Щодо хвилини мовчання, треба залучити не тільки школярів, комунальні заклади, а й все місто. Необхідно продумати механізм, аби і транспорт в День жалоби зупинявся», – озвучила Тетяна Єрошенко.

Зазначимо, в нашій громаді на встановлення пам’ятника (надгробку) для загиблих військовослужбовців в Програмі захисту окремих категорій громадян передбачені кошти в розмірі 20 тисяч гривень. Крім того, задля вшанування пам’яті загиблих Захисників в громаді будуть встановлені меморіальні дошки на будинках, де вони мешкали, або ж на будівлях шкіл, де вчилися (за згодою сім’ї). Неповнолітні діти загиблих Воїнів до 18 років будуть отримувати щомісячно п’ять тисяч гривень (на кожну дитину) з місцевого бюджету.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.