Последние новости

10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
Больше новостей

В умовах безгрошів’я та простою, але з надією на краще: газета «Новини Южного» відзначила 30-річчя

Новости Южного
145
0

Друкованому виданню «Новини Южного» виповнилося 30 років. 23 січня привітати колектив газети і подарувати комп’ютер завітали Юрій Работін, голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України, Володимир Гнатенко, член Національної спілки журналістів України та керівник проєкту «Клуб юних Нобелістів». Серед гостей редакції і теж не з пустими руками – Степан Койса, керівник благодійного фонду «Острів надії». Директорці видання Наталі Поляковій з нагоди 30-річчя газети вручили почесну грамоту за вагомий внесок в розвиток журналістики під час воєнного стану.

Саме зараз газета переживає свої найважчі часи, повномасштабна війна принесла редакції нові виклики. Одночасно з подорожчанням паперу, послуг друку, доставки і розповсюдження примірників, відсутністю доходу від реклами, додалась і проблема з фінансуванням. Серед основних його джерел в межах договорів на висвітлення інформації були головні підприємства громади, а також Южненська міськрада. Підприємства, зокрема ОПЗ і порт Південний, призупинили свою повноцінну роботу і через введення воєнного стану також переживають важкий період.

Наразі у видання єдина надія на те, аби вижити і не закрити редакцію – це продовжити працювати по договору з міськрадою, висвітлюючи життєдіяльність міста; роботу виконкому, в тому числі рішення, які приймаються на місцевому рівні (засідання сесій, профільних комісій і т.д.); культурні та спортивні заходи, які проводяться в нашій громаді; роботу комунальних підприємств, тощо. Проте на сьогоднішній день договір про співпрацю між міськрадою і виданням не підписано, тому газета вимушена перебувати в простої через відсутність коштів. Про це Yuzhny.info розповіла директорка газети «Новини Южного» Наталя Полякова. Каже, окрім матеріалів про життя міста, редакція надає послугу з розміщення оголошень про втрату документів. З цього приводу цьогоріч вже звертались южненці, адже без цієї процедури відновити документи люди не можуть. В газеті змушені відмовляти, бо, коли саме вийде наступний випуск – в редакції навіть не беруться прогнозувати.

Наталя Полякова: «Зростають тарифи на друг газети, послуги пошти, до того ж ми повинні сплачувати всі рахунки за “комуналку”, за обслуговування техніки. Все це ми сплачуємо зі своїх скромних надходжень, не кажучи вже про канцтовари, заправку картриджів і всього іншого, що забезпечує безперебійний випуск нашого друкованого видання. Ми періодично перебуваємо у вимушеному простої. Минулого року брали участь в тендері на надання послуги з висвітлення інформації про роботу органів місцевого самоврядування, який двічі скасовували з різних причин. Ми підписали договір з міськрадою лише в кінці квітня 2023 року, але ж газета виходила до цього. Суми, яка була передбачена на рік в межах договору, не вистачило, бо типографія підвищила ціни на свої послуги, не кажучи вже про платіжки, які ми отримали від КП «ЮТКЕ» за опалення в приміщенні редакції. Ми сплачуємо за тепло, як юридична особа, а це дуже затратно. Додатково накладаються і послуги ОСББ, це ще тисяча гривень (редакція знаходиться в житловому будинку). Це приміщення Фонду комунального майна Южненської міськради, ми зобов’язані його утримувати на належному рівні.

Зараз вже новий 2024 рік, аби нам працювати далі, необхідно знову взяти участь в конкурсі, проте, коли саме його міськрада оголосить – невідомо. Мені пояснили, що треба чекати, бо зараз є більш важливі тендери. Тому наразі нові випуски газети не виходять, причина – немає коштів. А люди приходять в редакцію з питанням, чому ж нам міська рада не може виділити фінансування, але хочу нагадати нашим читачам, що ми вже більше п’яти років товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Вийшов закон про реформування друкованих ЗМІ, тому в Україні залишились тільки «Урядовий кур’єр» і «Голос України», які фінансуються з державного бюджету. Ми тепер маємо працювати виключно в межах договорів. Але зараз основні підприємства не працюють, тому договори з ними на паузі, надія залишилась тільки на виконком».

В 2022 році троє працівників редакції звільнились через те, що сплачувати людям зарплату на підприємстві не було змоги, вони почали шукати іншу роботу – пояснює Наталя Полякова:

«З нами досі підтримує відносини журналіст Сергій Кюрчубаш, він готовий повернутися в наш колектив, як тільки ми будемо спроможні забезпечити належні умови роботи, знову ж таки, мова саме про фінансування. Сьогодні наш колектив налічує п’ятьох працівників, один з них – молодий перспективний спеціаліст Роман Паладецький, який здійснює верстку та комп’ютерний дизайн газети. Він знахідка для нашого колективу, бо працює дуже відповідально та оперативно. Ми б хотіли зберегти такого цінного співробітника, відновити свою роботу і працювати на благо нашої громади. Плекаємо надію, що редакція втримається на плаву і подолає всі труднощі».

Нагадаємо, з 1994 по 2014 рік випуски щотижневика зросли за обсягом із 4 до 12-16 сторінок. Чорно-біла газета перетворилася на двоколірну з використанням фірмової синьої фарби. Із архаїчного набору способом високого друку, коли рядки виливалися з металу і вручну складалися в гранки, перейшли на комп’ютерну. У стабільні періоди існування видання тираж щоразу зростав. Основною тематикою матеріалів залишилося всебічне висвітлення життя міської громади, згодом об’єднаної Южненської ОТГ, навіть коли редакція (через запровадження затвердженого Верховною Радою України закону) змінила форму власності і засновників видання (з депутатського корпусу міськради на членів колективу «Новини Южного»). До визначних дат і професійних свят хіміків і портовиків редакція готувала кольорові, інформаційно насичені тематичні номери на глянцевому папері. Чимало матеріалів і спеціальних випусків присвячувалося виборчому процесу.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.