Последние новости

14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
Больше новостей

Покарання за борги по комуналці, нові платіжки за газ, ліки від “Укрпошти”: що змінюється у лютому

Новости Южного
137
0

У лютому більшість змін стосуватимуться соціальної сфери, а значить – гаманців багатьох українців. Зокрема, уряд поверне штрафи і відключення за комунальні борги, а плата за газ може зрости через нову послугу.


Штрафи і відключення за комунальні борги

З лютого боржників за комунальні послуги зобов’яжуть платити штрафи та пеню, а у разі боргів за світло – відключатимуть від електропостачання. Майже два роки діяв мораторій на такі покарання, але тепер уряд його скасував. Також Кабмін відновив стягнення боргів за комунальні послуги в судовому порядку. Але мораторій для тих, чиє житло у зоні бойових дій та на територіях, що під окупацією, буде збережений.

Повернення штрафів та відключень уряд називає вимушеним кроком, бо борги зросли. Зокрема, борг за електроенергію збільшився на 41% у порівнянні із довоєнним часом. В енергокомпаній не вистачає коштів для відновлення електропостачання після обстрілів чи стихійних лих, твердять в уряді.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, у цій ситуації переважно винні ті, хто має змогу платити, але вони скористалися мораторієм. За даними міністра енергетики Германа Галущенка, найбільші борги за електроенергію мають регіони, що не були окуповані і не вважаються прифронтовими. Зокрема, у Чернівецькій області борг перевищує 1 млрд гривень.

Проте, як пояснюють представники енергетичних компаній, відключати боржників миттєво не будуть. Спочатку надсилатимуть клієнтам рахунки з вимогою сплатити борг чи реструктуризувати його. А вже після цього відбуватиметься відключення, про що теж попереджатимуть кілька разів, за 10 і за 5 днів.


Уряд продовжив виплати переселенцям, але ненадовго

З 1 лютого 2024 року мали закінчитися державні виплати значній частині переселенців. Однак уряд незадовго до цієї дати повідомив, що знайшов 6 млрд гривень, а тому продовжив допомогу ще на місяць, до 1 березня. Ці виплати запровадили у 2022 році. 2 тисячі гривень на дорослого і 3 тисячі гривень на дитину чи особу з інвалідністю. Їх автоматично подовжували тривалий час, але поступово уряд скорочував перелік категорій ВПО, які могли претендувати на таку допомогу.

З 1 серпня 2023 року її втратили ті, хто перебуває за кордоном понад 30 днів без обґрунтованих та документально підтверджених причин, хто вже повернувся до місць постійного проживання або був засуджений за колабораціонізм чи потрапив у в’язницю. З початку 2024 року виплати також зупинили для ВПО, чий майновий стан дозволив придбати квартиру, авто, валюту чи відкрити депозит.

З 1 березня допомогу надаватимуть лише тим ВПО, котрі належать до найбільш вразливих категорій громадян. Це, зокрема, пенсіонери, чия пенсія менша ніж 9 444 гривень, а також ті, хто має дохід, не більший ніж ця сума на одну особу в родині. Також одержуватимуть допомогу люди з інвалідністю 1 та 2 груп, діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжко хворі діти тощо.

За даними віцепрем’єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, на кінець 2023 року виплати отримувало близько 2,5 млн переселенців. Виплати минулого року сягали 73 млрд гривень. Внаслідок скорочення допомоги ця сума у 2024 році має становити 57 млрд гривень.


Плата не лише за газ, а й за обслуговування мереж

У лютому жителі багатоквартирних будинків та гуртожитків у квитанціях за газ побачать нову послугу – за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Не виключено, що у когось це буде окрема квитанція. Скільки коштуватиме це обслуговування, залежатиме від кількості квартир у будинку і технічних особливостей. Разовий середній платіж за обслуговування мереж з однієї квартири може становити кілька сотень гривень. Приблизну вартість робіт у конкретній багатоповерхівці можна дізнатися на сайті свого оператора газорозподільних мереж. Ці роботи проводитимуться один раз на кілька років.


Ліки від “Укрпошти”

“Укрпошта” з 1 лютого розпочне продаж ліків на деокупованих і прифронтових територіях у межах проєкту “Укрпошта-Ліки”. Компанія отримала ліцензію на продаж лікарських засобів у наявних стаціонарних поштових і мобільних відділеннях. Для цього “Укрпошта” набирає на роботу фармацевтів, заплановане відкриття “гарячої лінії” для запитів від громадян.

Проєкт також покликаний підвищити рівень продажів ліків за електронними рецептами у сільській місцевості, оскільки там лише 16 відсотків аптек працюють за програмою “Доступні ліки”. Тому більшість жителів сіл змушені їхати за безкоштовними препаратами у місто або й взагалі відмовлятися від цієї послуги, купуючи ліки за свої гроші.

Джерело: www.bbc.com.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.