Последние новости

14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
Больше новостей

Четверо з дев’яти: часткове відкликання депутатів від заборонених партій спровокувало скандал в Южному (фото, відео)

Фото / Новости Южного
259
0

Сварки на підвищених тонах, взаємні обвинувачення, виклик поліції та публічне протистояння – так завершився перший день зими в стінах Южненської міськради. Тут ввечері 1 грудня відбулось засідання територіальної виборчої комісії, яку очолює Анатолій Мирончак. Тема наради – розгляд протоколів щодо відкликання декількох (не всіх) южненських депутатів, які в свій час представляли заборонені партії: «ОПЗЖ» та «НАШІ». Нагадаємо, що 11 листопада цього року в нежитловому приміщенні по вулиці Шевченка, 12 (ЖК «Кокос») відбувся збір підписів виборців, яку організувала «ініціативна група» южненців. Люди, як прозвучало під час засідання це 10% від населення міста, підписувалися в той день за те, аби виключити з депутатського корпусу дев’ятьох міських обранців: Олександра Гречкіна, Сергія Козака, Світлану Дінул, Володимира Сівака, Вадима Яблунівського, Олега Тростяна, Андрія Горівенка, Валентину Дешко (перебуває за кордоном і участь в сесіях не бере) та Дениса Щамбуру. Проте, як виявилося під час засідання ТВК 1 грудня, на столі голови комісії було лише чотири протоколи, які стосувалися не всіх вищезазначених депутатів, а тільки декількох:


Володимира Сівака;
Світлани Дінул;
Андрія Горівенка;
Дениса Щамбури.

Зі слів міського голови, це ті депутати, які вийшли з «бізнесової» коаліції або ж в ній ніколи не значились, тому наразі стали незручними. Саме тому був організований процес відкликання цих міських обранців, які відмовляються підтримувати і голосувати за ті «земельні» та «бюджетні» питання, які «протягує» інша частина депутатського корпусу. В нагоді для організаторів цього процесу стало те, що партії, які представляли ці депутати – вже заборонені в країні. А от, як бути з тими депутатами, які також виявилися незручними, але знаходяться в складі дозволених партій, більше того – представляють партію президента «Слуга народу». Новацький повідомив, що «ведеться робота» і щодо виключення з депкорпусу таких міських обранців, це Ігор Чугунников та Олександр Ануфрієв (партія «СН»), останній на минулих виборах набрав найбільшу кількість голосів южненців. Це також ті депутати, які не підтримують «бізнесову» коаліцію. Міський голова озвучив, що ініціатором цього виступає Кутателадзе і Діденко (голова Одеської обласної ради).


Частина виборців відкликала підписи і розцінює ситуацію, як «розподіл влади».

Один з тих, хто 11 листопада поставив свій підпис за те, аби позбавити мандату депутатів від заборонених партій – представник волонтерського штабу «Незламні» Юрій Квочка. В той день підписався не лише він, а і його колеги по штабу. Проте під час засідання ТВК 1 грудня він зробив заяву, що його та інших южненців, які 11 листопада прийшли на збори, ввели в оману, бо з дев’яти протоколів у теркомісії тільки чотири, що необ’єктивно. Він озвучив, що весь цей процес виявився «розподілом влади» і звернувся до ТВК з заявою, аби відкликати підписи представників штабу, який представляє, щоб не брати участь в цьому дійстві. Зі слів Юрія Квочки, ще в момент збору підписів він звернув увагу на низку обставин. Зокрема, стверджує, що людей в приміщення, яке з його слів не здано в експлуатацію та немає юридичної адреси, пускали, але без поставленого підпису вийти звідти не дозволялось. З трибуни він також озвучив, що секретарка міськради Оксана Воротнікова (партія «ЄС») пояснила йому, що за інших п’ятьох депутатів, по яким були відсутні протоколи 1 грудня, вступилися пенсіонерки, які начебто «вибивали всі двері» в міськраді з проханням прибрати зі списку цих міських обранців (тобто залишити їх в складі депутатського корпусу).

Юрій Квочка: «В міськраду просто так натовп бабусь не зайде, сюди не так просто пересічному жителю потрапити, тому все це брехня і провокація.  Ми усвідомили, що відкликається не дев’ять депутатів, а чотири, тобто п’ять чомусь зникли, хоча людей запрошували відкликати саме дев’ятьох міських обранців від заборонених партій. П’ять протоколів дивним чином десь зникли по дорозі, від тієї будівлі, яка немає юридичної адреси і де проводився збір підписів. Куди далі ці протоколи передали і кому – не знаю, але ж повинен був хтось приїхати, офіційний представник від міськради або ж відповідна комісія, взяти ці протоколи, ознайомитися і порахувати, скільки там тих підписів. Я говорю зараз про кінцевий результат – бачу, що сьогодні у ТВК на столі лише чотири протоколи. Я вважаю, що це є прямим порушенням, в тому числі Конституції України, бо в той день людей залучили до збору підписів, аби виключити з депутатського корпусу ВСІХ представників заборонених партій, що є правильною ініціативою, але ж врешті зараз намагаються виключити тільки чотирьох депутатів, які, як я розумію, «неугодні» тим п’ятьом. Своєю сьогоднішньою заявою я відкликаю свій підпис, бо ми зрозуміли, що все це фальсифікація, враховуючи те, як туди запрошувались люди, як відбувався збір підписів, як приймалися документи і т.д.».

Голова ТВК Анатолій Мирончак озвучив, що, дійсно, має на руках тільки чотири протоколи (по депутатам Сіваку, Дінул, Щамбурі та Горівенку), які він надав членам комісії на розгляд. Але він запевнив, що інші п’ять протоколів по Гречкіну, Тростяну, Козаку, Яблунівському, Дешко – станом на 1 грудня ще не надійшли. З яких причин – не озвучив, проте повідомив, що ініціативній групі територіальна комісія дала термін надати їх до 4 грудня (понеділок). Він також розповів ЗМІ, що буде проведена перевірка зібраних 11 листопада підписів.

Анатолій Мирончак: «ТВК буде телефонувати цим людям, подамо запити до держреєстру, долучимо до процесу територіальний підрозділ поліції, будуть питати у людей, чи дійсно вони ставили підписи за пропозицію відкликати того чи іншого депутата. На цьому робота комісій мала б закінчитись сьогодні та зайняла б сорок хвилин».


Відсутність кворуму ТВК. Виклик поліції в міськраду.

Засідання ТВК відкрили не одразу, а після тривалого протистояння. Депутат Володимир Сівак акцентував увагу присутніх та представників ЗМІ на тому, що у комісії немає кворуму для того, аби розпочати роботу. Тому у випадку відкриття засідання – це буде вважатися порушенням закону. Він також повідомив, що введені нові члени ТВК, в тому числі секретарка комісії, не склали, як це передбачено процедурою, присягу, а значить, не мають права брати участь в засіданні. Депутат закликав ТВК не порушувати закон і дотримуватись визначеної законодавством процедури. 

Володимир Сівак: «Я запропонував діяти в межах закону, який чітко передбачає наявність кворуму. У ТВК відбулось три заміни членів комісії, це цілком нормально, але якщо немає кворуму з наявних членів, то голова ТВК має звернутись до центральної виборчої комісії, а там вже звернутись до суб’єктів, які формують ТВК, надати їм час, аби вони внесли відповідні зміни і вже після цього ТВК знову зможе працювати. Дійсних членів комісії  тільки вісім на засіданні і два з них – яких замінили. Чому пан Мирончак (голова ТВК) видав присяги і люди вже в них підписалися, але ж вони мали їх, згідно з процедурою, зачитувати. Він свідомо хоче втягнути людей в цю авантюру. Ви бачили, що сьогодні люди просили відкликати їхні підписи, бо їх ввели в оману, а коли населення неправильно інформують – законодавець передбачив припинення процедури саме через те, що людей дезінформували. Всупереч виборчому кодексу Анатолій Мирончак відкриває засідання ТВК, тому я буду вимушений надіслати у відповідні органи заяву. Залишаю за собою право звернутися і до адміністративного суду».

Засідання ТВК все ж таки було відкрито. Через деякий час в залі з’явились представники Національної поліції. Їх викликав позаштатний працівник міськради Олександр Георгієв. Він пояснив, що зробив це, щоб правоохоронці зафіксували порушення в роботі виборчої комісії та надав відповідні свідчення. Поява в сесійній залі чоловіків у формі викликала неабияке збудження у секретарки міськради Оксани Воротнікової. Вона, Георгієв та двоє правоохоронців покинули залу, вже в коридорі розгорівся конфлікт, який привернув увагу представників ЗМІ (дивіться відео нижче).

Що саме так розхвилювало Оксану Воротнікову вона пояснила в інтерв’ю журналістам:

Оксана Воротнікова: «Справа в тому, що поліцію викликав позаштатний заступник міського голови, який не є ані членом виконкому, ані обіймає якусь посаду в цій будівлі, тобто це людина, яка на сьогодні повинна була би увійти до складу депутатського корпусу від забороненої партії «НАШІ» наступним депутатом. Але оскільки в них нічого не виходить, вони зробили сьогодні засідання ТВК просто цирком. Коли все ж таки робота виборчої комісії розпочалася, Георгієв викликав поліцію, аби завадити роботі ТВК. Комісія може написати листа до ЦВК, що міськрада Южного не може забезпечити роботу комісії. І ось це вже буде скандал, нам це не потрібно, бо ми зі свого боку зробили все, щоб робота комісії розпочалася і продовжувалася».

Олександр Георгієв на закиди Воротнікової пояснив, що членом партії «НАШІ» не був, а спроб увійти до складу депутатського корпусу з початку широкомасштабної війни не робить. В міськраді також нам повідомили, що в разі, якщо відкликати депутатів від заборонених партій вдасться, нові депутати замість них увійти в депкорпус не зможуть, адже ці політичні партії вже ліквідовані на рівні держави.

Олександр Георгієв: «Як громадянин України я став свідком порушення з боку голови ТВК Анатолія Мирончака, він порушує законодавство. На заперечення присутніх, які він отримав протягом години – не відреагував, тому я прийняв рішення викликати поліцію та зафіксувати те, що зараз відбувається. На мою думку, те, що коїться в стінах міськради – це вистава. Вже другий рік війни, але чомусь тільки зараз постало питання щодо депутатів від заборонених партій, саме зараз почалась робота проти них. Однак, як нам відомо, не всіх депутатів від цих партій намагаються відсторонити. Для того, щоб процедура була об’єктивною і законною, мною було вжито таких заходів (виклик поліції)».


Перерва до наступного тижня

В засіданні ТВК, яке тривало близько трьох годин, було оголошено перерву до наступного тижня. Чи буде все ж таки на столі голови територіальної виборчої комісії повний пакет протоколів по всім депутатам від заборонених партій, як за те підписувалась частина южненців, та як проголосують члени ТВК по кожному з них, тобто, чи відкликають дійсно всіх дев’ятьох депутатів, або ж тільки деяких – дізнаємося з наступних засідань виборчої комісії.

Нагадаємо, раніше міський голова Володимир Новацький в ефірі програми «ПроМова» на каналі Южненського ТБ озвучив, що за цим процесом відкликання депутатів стоїть політична гра, аби виключити з депутатського корпусу та позбавити голосів не всіх міських обранців заборонених партій, як це подавалося раніше в маси, а саме тих, які вийшли з коаліції «бізнесу», або ж взагалі в ній не значилися. З його слів, організатори цього процесу не планують позбавляти мандату всіх представників заборонених партій, а хочуть зробити це вибірково.

Володимир Новацький: «Частина депутатів – це ті, які опікуються проблемами міста, вони ближче до місцевої влади, інша частина – бізнесова. Триває протистояння, не знаю, чим це закінчиться, але хотів би, щоб всі об’єдналися і дочекалися виборів, тоді люди визначяться і оберуть й міського голову, й новий депутатський корпус. От побачите, якщо ці питання все ж таки будуть розглядатися на комісії, то не всіх представників «ОПЗЖ» та «НАШІ» виключатимуть. Хотів би я побачити, як виведуть з депкорпусу Гречкіна (голова «земельної» комісії) та Козака (голова «бюджетної» комісії). Та ніколи в житті їх звідти ніхто не виключить. Це гра в політику. Якщо всіх виключати з цих партій – то тоді, дійсно, всіх, але такого не буде. Дурять южненців, їх збаламутили, зібрали, але побачимо, що буде в результаті… Якщо депутатів виключать, кворум в міськраді для прийняття рішень все одно буде, просто, згідно з процедурою, зменшиться кількість депутатів (зараз їх 26), нових замість «ОПЗЖ» та «НАШІ» заводити в депкорпус не будуть, бо немає таких партій, вони заборонені. Я не хочу сьогодні займатись політикою, це треба робити під час виборів! Наразі треба вирішувати господарські справи в нашій громаді».

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.