Последние новости

09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
08:15
За перший квартал 2024 року українським коридором експортовано понад 22 млн тонн вантажів
15:22
Кікбоксери з Южного отримали 20 перемог на Чемпіонаті України
12:58
Мільйони на допомогу: заступник міського голови Южного Леонід Нейков прозвітував, куди виділили кошти з місцевого бюджету
11:31
Що зміниться в Україні з 1 квітня 2024: перерахунок пенсій, зростання податків і демобілізація та ін.
Больше новостей

В Южному на педконференції обговорили, яким буде навчальний рік в умовах війни

Новости Южного
758
0

В стінах Южненської міськради 26 серпня відбулась педагогічна конференція. В цьому році засідання проходило в онлайн форматі і було присвячено темі: «Подолання викликів воєнного часу та особливості розвитку освіти Южненської ОТГ у 2022/2023 навчальному році». Конференція проводиться щорічно напередодні 1 вересня. Освітяни поділилися досягненнями минулого навчального року, поставили завдання на новий та обговорили проблемні питання. В залі були присутні Южненський міський голова Володимир Новацький, його заступниця та начальниця управління освіти Олена Баранецька, працівники профільного управління. Через відеозв’язок підключилися педагогічні колективи 16 освітніх закладів нашої громади та представниця управління держслужби якості освіти в Одеській області Анастасія Сичова.

На сферу освіти в Южненській ОТГ передбачено 241 млн гривень

Навчальний рік 2022/2023 буде проходити в нових для всіх умовах через воєнний стан в нашій країні. За інформацією Yuzhny.info, через війну сьогодні за кордоном перебуває 750 дітей Южненської громади, з них 214 – вихованці дитсадків, 536 – школярі. Одночасно з цим в нашій ОТГ підуть на навчання внутрішньо переміщені особи: 7 – вихованці дошкільних закладів освіти, 91 – учні шкіл. Як повідомив міський голова, не дивлячись на труднощі з наповненням місцевого бюджету нашої ОТГ, кошти на сферу освіти в Южненській громаді передбачили в повному обсязі – 241 млн гривень.  

«На жаль, ми розуміємо, що сьогодні в нашій країні проблеми, йде війна. Ми шукали вихід, як провести цю конференцію, тому обрали формат онлайн. Стосовно шкіл, був обраний формат навчання – змішаний. Це питання обговорювалось на всіх рівнях, але все ж таки останнє слово було за батьками дітей. Більшість учнів будуть навчатися в дистанційному форматі. Не зважаючи на ті проблеми, які сьогодні йде, ми в місцевому бюджеті на 2022 рік заклали 241 млн гривень, це на 15 відсотків більше, ніж в минулому році. При тому, що бюджет виконали лише на 63 відсотки, бо всі наші бюджетоутворюючі підприємства практично не працюють, але на освіту ми завжди виділяли кошти і цьогоріч зробили це також в повному обсязі. При тому що субвенція держави зменшилась на 15 відсотків, тому за рахунок місцевої казни ми покрили цю різницю, яку сьогодні нам не додає держава», – озвучив Володимир Новацький.



Формат навчання, підвезення учнів шкільним автобусом

Заступниця міського голови-начальниця управління освіти Олена Баранецька повідомила, що 150 учнів за заявами батьків на сьогодні тимчасово відраховані, ці діти навчаються в школах тих країн, де зараз проживають. У будь-який момент їхнього повернення за бажанням вони будуть знову зараховані до шкіл Южненської громади. Вона також озвучила педагогічними радами закладів освіти було визначено форми організації освітнього процесу. Визначальним з цього питання було рішення батьків. Наразі завершено комплектування всіх шкіл. Більшість батьків (68%) обрали для своїх дітей дистанційний формат навчання, менше 1% обрали екстернат, 5,5% обрали сімейну форму навчання (це ті діти, які відвідують школи за кордоном, але паралельно прагнуть навчатися в рідній школі). Досить багато сімей виявили довіру до освітян Южненської громади і вважають, що тільки очне навчання буде якісним, тому 26% дітей будуть отримувати знання в стінах школи (в очному форматі).

«Деякі класи початкової школи, в основному це перші класи АШГ та НВК ім. В. Чорновола, виявили бажання навчатися синхронно, коли частина учнів знаходиться у класі, а інша частина одночасно підключена до процесу дистанційно. Для цього є технічні можливості та бажання батьків. Інші школи вирішили, що більш якісним буде навчання, якщо клас сформується за однією формою. Стосовно дитсадків, в умовах війни вони спочатку припинили свою діяльність, потім працювали дистанційно, але постало питання відкрити садки, це непросте, але необхідне сьогодні рішення, оскільки багато батьків працюють і залучені у сфері критичної інфраструктури. З 16 травня запрацювала одна чергова група, потім друга, третя.  З 1 вересня заплановано розпочати роботу у всіх дитсадках громади, крім структурного підрозділу «Перлинка» (Нові Біляри). Будуть працювати чергові групи та групи короткотривалого перебування.

Цьогоріч ми визначили опорний заклад – ліцей №2 (друга школа Южного), до якого буде здійснюватися підвіз учнів (10-11 клас) із Сичавки та Нових Біляр. У громаді є в наявності поки що лише один автобус, в Сичавській школі, який буде забезпечувати підвезення 28 учнів із Кошар до Сичавки, 17 учнів 10-11 класів із Сичавки в Южний і 17 учнів із МІЗу. На даний момент ми віруємо питання щодо підвезення п’яти учнів із Булдинки до Нових Біляр та 5 учнів 10 класів із Нових Біляр до Южного», – озвучила Олена Баранецька.

Одним із пріоритетних стратегічних напрямків освіти, як і раніше, залишається інклюзивність. У цьому році організовано в школах 20 класів для 49 учнів, у дитсадках – 8 груп для 15 дітей, також буде функціонувати п’ять логопедичних груп (46 дітей) та одна група для дітей з затримкою психічного розвитку (7 дітей).

Укриття, забезпечення підручниками, оновлення навчальних програм

За словами Олени Баранецької, для освітян сьогодні головне – це безпека. Тому була проведена низка заходів з її посилення. Також вона озвучила про складнощі з забезпеченням підручників, які виникли через повномасштабну війну в Україні.

«Усі дитсадки не мають власних укриттів, але за кожним садком сьогодні закріплені сховища, які розташовані у будинках, що поруч, там були проведені ремонтні роботи. З шести шкіл лише у трьох є найпростіші укриття, які відповідають нормативним вимогам. У приміщеннях двох шкіл, які мають свої укриття, зможуть перебувати під час повітряної тривоги учні тих шкіл, які таких сховищ не мають. У трьох укриттях наших шкіл проведені ремонти, на що було виділено більше 4 млн гривень. Також проведені роботи щодо підключення мережі Wi-Fi в укриттях. На завершальній стадії встановлення системи зовнішнього відеоспостереження. Серед проблем, яка загострилася під час війни, це забезпечення учнів підручниками. Постраждали деякі українські видавництва, є також проблеми з логістикою. Очікувати нові підручники у вересні – не дуже реалістично. Певний час доведеться переглядати підручники у форматі онлайн або роздруковувати необхідні сторінки по темам. Також звертаю увагу на оновлення деяких програм. У навчальних програмах з предметів, зокрема «Історія України», «Всесвітня історія», «Історія України і світ», «Зарубіжна література», внесені певні зміни. Найголовнішим сьогодні є посилення національно-патріотичного виховання дітей та молоді, формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей», – підсумувала Олена Баранецька.

Зазначимо, що в понеділок, 29 серпня, міський голова планує проінспектувати готовність укриттів, які закріплені на освітніми закладами нашої громади.


0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.