Последние новости

09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
Больше новостей

Екскурс в історію: на ОПЗ пригадують важливі дати і події в житті Южного

Новости Южного
413
0

Пресслужба Одеського припортового заводу продовжує цикл матеріалів, через які знайомить з історією підприємства і нашого міста, нагадуючі важливі дати і події. Так, 44 роки тому, 28 грудня 1978-го, в Южному у новий 72-квартирний будинок заселилися перші працівники ОПЗ.

Про визначну подію для заводчан та що їй передувало.

У період 1950 – 1970-х років урядова політика держави щодо будівництва нових міст-супутників великих підприємств полягала в тому, щоб житло для співробітників розміщувалося ближче до місця роботи. У урядовій Постанові № 513 від 16 червня 1975 року зокрема було сказано: «…забезпечити будівництво та введення в дію у 1976–1980 роках комплексу об’єктів з виробництва, транспортування, зберігання та переробки аміаку та суперфосфорної кислоти… з житлом та об’єктами комунального господарства та культурно-побутового призначення…». Йшлося про населений пункт для проживання працівників майбутнього хімічного заводу під Одесою та порту, що становлять транспортно-промисловий вузол на Чорному морі.

Перші котловани під житлові багатоповерхівки з’явилися на території третього мікрорайону, забудову якого було покладено на Одеський припортовий завод.  Початок поклало будівництво будинку III-7 (зараз №17 по проспекту Миру). Від нього пішло будівництво третього мікрорайону. У вересні 1977 року будинок звели, одночасно заклавши фундаменти ще трьох багатоповерхівок. Будівництво Южного йшло зі змінним успіхом. «Робоча газета» 16 червня 1978 року назвою однієї зі статей запитувала: «Чому забули про Южне?» Йшлося про те, що останніми днями перед запуском першої черги ОПЗ всі сили були спрямовані на закінчення робіт.

Все більше приїжджало на завод нових фахівців, а жити їм не було де. Відчувалися проблеми із фінансуванням будівництва населенного пункту. На момент виходу статті будувалося два десятки будинків, серед яких чотири – висотні. Вже були змонтовані комунікації. Разом з тим, жодного об’єкту в Южному не доведено до кінця, будівництво забуто — критикувала хід робіт газета. Критика в газеті, мабуть, подіяла. До кінця червня робота у Южному закипіла. Комплексні бригади Дуйко, Клименка, Костюка розгорнули змагання за якість та термін здачі об’єктів. Закінчують магазин, житловий будинок номер ІІІ-5 (зараз будинок №17А по проспекту Миру). Планували добудувати до професійного свята будівельників у серпні, але штукатурів знову перекинули на завод…

9 вересня з оцінкою «добре» було підписано акт приймання першого житлового будинку. В експлуатацію, згідно з архівною довідкою, багатоповерхівку було здано через два місяці — 4 грудня. Це була визначна подія у житті Одеського припортового заводу. Документи на квартири у новобудові вручали власникам перших квартир урочисто.  Першим у списку новоселів виявилося прізвище Б.С. Сисуненка. Щасливому володарю ордера за №1 потиснули руку другий секретар Одеського обкому Євген Григорович Борщ та директор Одеського припортового заводу Анатолій Васильович Скориченко.


На момент заселення 28 грудня 1978 року новий 72-квартирний будинок вже мав поштову адресу: проспект Григорівського десанту, 22. Цього дня у Южному відбувся урочистий мітинг. На мітингу перед новоселами виступили директор ОПЗ Скориченко, секретар комітету Сорокіна, голова профкому Каратаєв – усі вітали новоселів із отриманням житла. Їм вручили вітальні листівки, квіти та ключі від квартир. Незважаючи на вогку грудневу погоду, настрій у всіх був піднесений. І це було зрозуміло, адже до цього моменту люди жили в бараках та вагончиках. Щодня багато заводчан на світанку добиралися на роботу з довколишніх сіл, а за кілька хвилин кожен мав переступити поріг власної нової квартири з централізованим водопостачанням та опаленням.

Джерело: пресслужба ОПЗ.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.