Последние новости

17:48
Пліч-о-пліч шкільні ліги Одещини: Емоції зашкалюють!⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂
16:30
В Южному відбувся святковий концерт приурочений до міжнародного “Дня матері”
19:25
Закон про мобілізацію набуде чинності вже цієї суботи – 18-го травня, що потрібно знати та чого очікувати військовозобов’язаним
12:59
⚓️ 45 млн тонн вантажів експортовано Українським коридором до 44 країн світу.
20:28
🏦Програма «ВЛАСНА СПРАВА» – це реальність і вона працює!
12:39
До уваги споживачів м. Южне!
13:15
Сьогодні в Южному відбувся мітинг – реквієм, приурочений до Дня Пам’яті та примирення у МПК «Дружба».
12:39
🕯️Сьогодні на еспланаді памʼяті відкрили ще дві конструкції зі світлинами наших полеглих захисників.
22:11
Кабмін виділив Фонду державного майна 168 млн гривень на утримання аміакопроводу Тольятті-Одеса в належному стані.
15:47
19 квітня близько 15:00 години було завдано удару балістичною ракетою по сінгапурському агропромисловому підприємстві на Одещині, яке спеціалізується на виготовлені та перевалці рослинних олій
11:13
Благодійний Фонд «Серце Южного» роздав пасочки на святкування Великодня декільком бригадам
07:39
Інспектори Одеське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області провели заняття в Новобілярській гімназії Южненської міської ради Одеського району Одеської області.
13:27
ДП “МТП “Південний” вітає свою колегу, Олену САМУНЬ, із важливою подією у її житті – виходом першої поетичної збірки під назвою «Відблиски»!
10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
Больше новостей

Перейменування Южного: група колишніх депутатів направить звернення до ВР

Новости Южного
251
0

На черговому засіданні робочої групи з питань перейменування міста Южного 30 серпня стало відомо, що група колишніх депутатів Южненської міськради (перших скликань) підготували звернення на ім’я Руслана Стефанчука, Голови Верховної Ради України. Про це повідомила під час засідання Тетяна Макогоненко, голова громадської організації «Любава», ветеран Одеського припортового заводу, колишній депутат. Вона нагадала присутнім, що в 2021 році більше трьох тисяч южненців підписалися проти перейменування міста і зазначила, що, на її думку, проводити зараз, під час війни, процедуру зміни назви міста – недоречно.

«Я хочу трохи повернутись в історію нашого міста і сказати, що в квітні 1978 року на великій конференції ОПЗ було прийнято рішення, щоб наше місто мало назву – “Южний”. Не було жодного порушення в процедурі. Це єдина назва, до якої ми звикли, з якою живемо. Так як я маю відношення до колективу ОПЗ, можу сказати, що через мене пройшло вже декілька поколінь южненців, вони знають саме таку назву свого міста. Час іде, все змінюється, якщо нова назва міста буде «Південний», то це хоч якось зрозуміло, оскільки буде просто переклад нинішньої назви на українську. Ви говорите, що треба дізнатись думку містян, так ось, в грудні-січні 2021 року за ініціативи наших громадських організацій ми провели опитування серед населення міста, тоді зібрали 3 917 підписів проти перейменування Южного. От люди приходять і говорять, ми вже тоді підписались і робити це вдруге не будемо. Наразі депутати перших скликань (Верба, Гайдамака, Басалкіна, Шумейко, Морозов, Кілівник, Сухоткіна, Бобилєва та інші) зібрались знову. Ми написали звернення до Руслана Стефанчука, Голови ВР України, в якому висловили свою думку, що на сьогоднішній день перейменовувати місто – не можна, це недоцільно, треба дочекатися закінчення війни. Наші люди сьогодні воюють на передовій, багато хто поранений, хтось зник безвісти… Всі вони хочуть повернутися в рідне місто, в Южне. Ми просимо Стефанчука відтермінувати процедуру перейменування, дочекатися завершення війни, коли наші люди (хтось за кордоном, хтось на фронті) повернуться додому, в місто. Ми, депутати перших скликань Южненської міськради, залишаємо за собою право надіслати це звернення Стефанчуку», – повідомила Тетяна Макогоненко.

Виступ активістки обурив деяких членів робочої групи, зокрема філологиню Олесю Чайківську та директорку студії телебачення «МИГ» Ольгу Годовенко.

Олеся Чайківська: «Слухати пані Тетяну – для мене це велика наруга над моєю особистістю, над всіма тими людьми, які зараз гинуть, тому що, скільки я себе пам’ятаю в місті Южному, вона кликала сюди «русский мир», їхала і кланялася «русскому вассалу», вона цю війну розпочала на нашій території. Вона принижувала голосувати то за Януковича, то за Тимошенко, дивлячись, яку команду їй давали. Мені прикро, що вона має совість про щось тут говорити, на її руках кров наших людей…»

Ольга Годовенко: «Хочу додати, все те, що Тетяна Макогоненко прагнула тут будувати – це «русский мир». Я не пам’ятаю ваших вибачень за те, що ви його сюди привели і за те, що сьогодні наші хлопці і чоловіки воюють. Як би ви не вели сюди оцих росіян, то, може, і війни б не було. Якщо ви будете писати звернення до ВР, прошу, не маніпулювати Воїнами, які зараз відстоюють незалежність України».

На сьогоднішньому засіданні окрім активістки Тетяни Макогоненко були присутні також історик Валентина Біла, філологиня Оксана Лукаш-Ворожбит, художниця Лариса Демьянишина. Вони висловили думку, що нова назва міста не має бути запозиченою з інших мов, а повинна бути українською.

Заступниця голови робочої групи Олена Баранецька повідомила, що збір пропозицій від южненців триватиме до 7 вересня, а на наступному засіданні, 12 вересня, члени робочої групи згідно з критеріями (затверджено сім) будуть відбирати з-поміж всіх наданих містянами пропозицій (на сьогодні їх 156) для подальшого проведення громадського обговорення. Зазначимо, що, скільки саме буде відібрано назв – невідомо. За словами Баранецької, їх може бути і три, і п’ять, і десять. Вона також в черговий раз звернулась до членів робочої групи і закликала їх не агітувати за певну назву в соцмережах, адже це робити не коректно. Також Олена Баранецька акцентувала увагу, що будь-які опитування, які проводять зараз в місцевих пабліках, телеграм-каналах, вайбер-спільнотах – не є офіційними, за них робоча група не несе відповідальності і враховувати їхні результати не буде. Це виключно ініціатива адміністраторів цих спільнот.

«З 15 до 20 вересня на базі ПК «Дружба», через студію телебачення «МИГ» і соцмережі ми презентуємо відібрані назви. Протягом п’яти днів, з 23 до 27 вересня, буде здійснюватись голосування, в тому числі через застосунок «Дія», за одну з пропозицій. З 28 вересня по 7 жовтня наша робоча група буде підбивати результати голосування і виносити проект рішення на затвердження сесії. Ми готові до того, що буде декілька проектів рішень, наприклад, з двома варіантами, а депутати вже будуть визначатись. Нам потрібно почути думку людей, потрібно їм презентувати основні назви, також треба почути і позицію спеціалістів, тому будемо звертатись до них, зокрема до філологів, з вже відібраними назвами, вони прокоментують свою думку по кожній з них. Я хочу вкотре звернутись до членів робочої групи і наголосити всім, що ви не можете зараз агітувати і підтримувати якусь певну назву, в соцмережах дехто ставить вподобайки, рекламує конкретний варіант назви – це некоректно робити», – озвучила Олена Баранецька.

Начальниця відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Вероніка Клімова підсумувала, що за останні два тижні южненці надали 24 пропозиції через анкетуванні та ще 22 через гугл-форму. Крім того, одну пропозицію було надіслано на електронну пошту міськради та ще одну на ім’я Южненського міського голови.

Перелік пропозицій від містян за останні 2 тижні:


Аненталь
Приморськ
Любомирів
Південний/Південне
Мореслав
Моревіль
Божич
Височани
Оріяна
Лукомор’я
Папічевськ
Сонячне
Елай
Мирослав
Терзиул
Міжлиманськ
Причорноморське
Причорноморськ
Тилігул
Глорі
Сімвітрів
Монако
Портоморськ
Юнталь
Анкора
Героїв
Південь
Порт-Оріяна
Південноморськ
Мрія
Найкраше
Фолкстон
Юне
Бажане
Пелагіс
Пелагея
Бережне
Чорнобережне
Легітне

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.