Последние новости

15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
Больше новостей

Відстрочка від мобілізації для студентів: хто може втратити через зміни в законодавстві

Новости Южного
101
0

В Україні готується скасування відстрочки від мобілізації для окремих категорій студентів. Відповідний законопроєкт очікує голосування у Верховній Раді. Його ініціаторами виступили депутати від «Слуги народу» Федір Веніславський та Мар’яна Безугла, передає видання thepage.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» студенти денної форми навчання отримують відстрочку від мобілізації. Автори пояснювальної записки до законопроєкту 9672 наголошують, що з початком повномасштабної агресії цю правову норму використала значна кількість військовозобов’язаних призовного віку, які до того вже мали певний рівень освіти. Тобто вони у 2022-2023 роках вступили до ВНЗ для здобуття освіти, яка є рівною або навіть нижчою за раніше отриману.

Вочевидь, не всі чоловіки, які здобувають повторну вищу освіту, вмотивовані виключно ухиленням від мобілізації. Але таких нарахували чимало. В пояснювальній записці до законопроєкту уточнюють, що у 2022 році до закладів освіти зарахували на навчання 106 771 вступника чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівнозначний або навіть нижчий рівень освіти за попередній. Тобто студенти на момент вступу вже мали дипломи наступних рівнів:


кваліфікований робітник: 11 285;
фаховий молодший бакалавр: 12 069;
бакалавр: 27 561;
магістр: 46 820;
доктор філософії: 9 036.

В пояснювальній записці додають, що під час вступної кампанії 2023 року, яка триватиме до 30 листопада, станом на 28 серпня чисельність таких осіб вже становила 74 059 вступників.

«Зазначена практика ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, формування навчальних груп студентами різних вікових поколінь, непослідовність здобуття різних рівнів освіти негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України, деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців», — зазначають у пояснювальній записці.


Яку позицію до ухилянтів за лавою займають ВНЗ

Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки, нещодавно повідомив, що його навчальний заклад бореться зі студентами, які вступили не вчитись, а отримати відстрочку від мобілізації. У приклад він навів одного публічного діяча з дуже гарною репутацією, який, маючи пару дипломів, знов вступив до Київської школи економіки. Але, як виявилось, він не збирався вчитися, а просто хотів бути зарахованим, брати академічні відпустки і затягувати навчання.

«Ми не втручаємося в систему прийняття рішень про зарахування. Але на перших тижнях з ним поговорив хтось із керівників про те, що так поводитись неетично і неприпустимо. Що спільнота про це буде знати все одно і що його репутація буде зруйнована. А також доведеться вчитись все одно», — розповів Милованов. Після цього діяч, про якого йшла мова, забрав документи з навчального закладу.

Допис президента КШЕ викликав бурхливе обговорення в коментарях. Зокрема, один з дописувачів наполягав, що людина, яка чесно пройшла конкурс, щоб стати студентом і убезпечитися таким чином від смерті або каліцтва, не вчинила нічого неетичного.

«Ситуацією з вмотивованістю українців отримувати другу вищу освіту та наукові ступені стали доволі зухвало маніпулювати окремі українські виші, — ділиться спостереженнями Юліан Хорунжий, старший партнер Ario Law Firm. — Контекст їх активної і навʼязливої реклами в соцмережах на кшталт «вступ без ЗНО» зводиться до того, що студент отримує відстрочку від армії. Через це у суспільстві сформувався стереотип, що ті, хто наразі отримує другу вищу та наступні освітні рівні – обовʼязково є ухилянтами, тоді як мотивують у такий спосіб сховатися від армії саме деякі заклади вищої освіти».

Більш того, Ярослав Науменко, керівник практики військового права адвокатського бюро «Сергія Пагера», в коментарі  розповів про розкриту в травні 2023 року злочинну схему, спрямовану на систематичне одержання неправомірної вигоди від осіб віком від 21 до 31 року за відстрочку від призову на військову службу шляхом формального зарахування їх студентами до навчального закладу без участі в навчальному процесі.


Кого зі студентів пропонують позбавити відстрочки від мобілізації

Відповідно до нового законопроєкту відстрочка діятиме для тих студентів, які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий, якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення 30-річного віку, а також докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Юліан Хорунжий уточнює, що таким чином відстрочка від мобілізації не буде розповсюджуватись на тих, хто отримує магістерський рівень, ступені докторів філософії та докторів мистецтв, якщо такі особи старші за 30 років. При цьому на докторів наук нововведення не поширюється.

«Така логіка, особливо щодо наукових ступенів, видається дивною. Бо, по-перше, зазвичай до PhD люди приходять саме в 30+ років, адже в умовні 23-25 років просто немає необхідного професійного досвіду, аби претендувати на звання доктора філософії. По-друге, наразі йде багато публічних дискусій щодо віку мобілізованих, зокрема про те, що армії реально не вистачає молоді, адже призиваються більшою мірою старші покоління», — коментує Юліан Хорунжий.

Далі Хорунжий згадує наступні статті Конституції України, у які упирається нововведення:


ст. 22 Конституції України, яка зазначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини;
ст. 24 Конституції, що говорить про рівність конституційних прав та свобод, у тому числі незалежно від віку;
ст. 53 Конституції, яка гарантує кожному громадянину право на освіту;
ст. 65 Конституції, яка наділяє громадян обов’язком захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України.

«З перелічених вище статей Конституції дві вказують на конституційні права, одна – на конституційний обов’язок, який під час дії правового режиму воєнного стану є чи не найголовнішим для громадянина. Ба більше, під час воєнного стану можуть бути обмежені й деякі права, зокрема і на освіту (ст. 53 Конституції). При цьому ст. 24 щодо рівності обмежена бути не може за жодних обставин. Ст. 22 Конституції говорить про неможливість звуження існуючих прав, а одним із них є право на відстрочку», аналізує Юліан Хорунжий відповідність запропонованого нововведення Конституції України.


Які перспективи і наслідки прийняття закону про скасування відстрочки мобілізації для студентів

Ярослав Науменко зазначив, що факти викриття злочинних схем ухилення від мобілізації, побудованих навколо здобуття освіти, та існування загрози невиконання мобілізаційного плану повинні спонукати парламент прийняти відповідні зміни до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Можливі ознаки неконституційності законодавчої ініціативи навряд чи вплинуть на те, що вона буде відхилена парламентом чи президентом, — продовжує Юліан Хорунжий. — Якщо законопроєкт буде ухвалений Верховною Радою і підписаний головою держави, то ТЦК будуть його виконувати, а відтак мобілізувати здобувачів вищої освіти та наукових ступенів віком від 30 років. Мобілізованим студентам надається академвідпустка, гарантується збереження місця та стипендії», — продовжує Юліан Хорунжий.

Спроби оскаржити подібні дії військкоматів у суді співрозмовник  вважає малоперспективними, бо починати доведеться з першої інстанції та рухатися аж до Конституційного Суду. Враховуючи строки розгляду судових справ в Україні, вірогідно, перемогу у війні вдастся здобути швидше.

Джерело:

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.