Последние новости

15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
Больше новостей

Перспективи «зернової угоди»: можливі сценарії після 19 березня

Новости Южного
146
0

«Зернова угода» була підписана наприкінці липня 2022 року, 19 листопада угода була подовжена на ще один 120-денний термін. Основною метою даної угоди було забезпечення безпечного проходу суден з трьох українських портів на Чорному морі (Одеси, Чорноморська та Південного) для зменшення дефіциту на світовому ринку зерна. Функціонуванню портів Миколаєва та Очакова все ще загрожують активні бойові дії на Кінбурнській косі, саме тому в «зерновій угоді» поки що приймають участь тільки порти Великої Одеси.

Представники РФ на минулому тижні знову почали критикувати «зернову угоду» щодо:


замалої частки нужденних країн Африки та Азії
незадовільного обсягу експорту зерна та добрив з Росії (цитата постпреду РФ при Генасамблеї ООН: «За вже понад півроку дії меморандуму Росія-ООН по цій лінії не було відправлено жодного “зернятка” і майже нічого з добрив»)

На початку сезону в Росії дійсно були проблеми з експортом через західні санкції, спрямовані на російську банківську систему та обмеження руху російських суден/суден з російською продукцією в європейських портах. Але з часом росіяни навчились обходити санкції та збільшили обсяги торгівлі з більш «дружніми» країнами (Індія, Іран, Туреччина, Єгипет).

Щоб уникнути черг в Босфорі, необхідно проводити 25 перевірок на день, але по факту середня кількість перевірок в день протягом останніх трьох з половиною місяців складає 3,2 на день через умисні затримки з боку представників РФ.

УкрАгроКонсалт” вбачає кілька сценаріїв розвитку подій після 19 березня 2023 р.


«Зернову угоду» буде подовжено і доповнено Миколаївськими портами
«Зернову угоду» буде подовжено і темпи інспекцій зростуть
«Зернову угоду» буде подовжено, але темпи інспекцій не зміняться
«Зернову угоду» буде подовжено, але темпи інспекцій ще більше вповільняться
«Зернову угоду» НЕ буде подовжено або відбудеться переривання угоди недипломатичним шляхом (військова ескалація)

Найбільш ймовірним “УкрАгроКонсалт” вважає сценарій №3, за яким відвантаження зерна з українських портів продовжаться після 19 березня 2023 року, але РФ й надалі стримуватиме темпи перевірок в Стамбулі. Варто також нагадати, що в наступні місяці обсяги експорту з України будуть знижуватись ще й за природними причинами  – через сезонне скорочення запасів, в першу чергу ячменю та пшениці, а в товарній структурі експорту зерна зростатиме частка кукурудзи, експортний потенціал якої виконаний лише на половину.

Раніше повідомлялось, що Україна звернеться до Туреччини та Організації Об’єднаних Націй з проханням розпочати переговори про продовження дії зернової угоди щонайменше на один рік та включення до угоди порту Миколаєва. Про це в інтерв’ю агентству Reuters розповів Юрій Васьков, заступник міністра інфраструктури України. За його словами, точна дата переговорів, які раніше проходили в Туреччині, ще не визначена.

“Ми будемо просити … продовжити її не на 120 днів, а принаймні на рік, тому що український і світовий сільськогосподарський ринок повинен мати можливість планувати ці обсяги (експорту) в довгостроковій перспективі”, – сказав Васьков.

За його словами, Україна наполягатиме на збільшенні кількості інспекційних груп, щоб ліквідувати скупчення суден, які очікують на перевірку. Україна неодноразово звинувачувала Росію у затягуванні перевірок суден, що перевозять українські сільськогосподарські товари, що призводить до скорочення поставок і збитків для трейдерів. Росія відкидала ці звинувачення, заявляючи, що виконує всі свої зобов’язання за угодою про експорт зерна. Васьков зазначив, що з листопада ситуація з перевірками не змінилася, і що з російського боку було лише три інспекційні групи.

“Позитивної динаміки немає. Водночас ООН, Туреччина і Україна готові проводити по 40 інспекцій на день, якщо буде потреба. А така потреба є – близько 140 суден чекають на інспекцію”, – сказав він.

Джерело: “УкрАгроКонсалт”, “Європейська правда”.

Фото: пресслужба ДП “МТП “Южний”.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.