Последние новости

13:15
Сьогодні в Южному відбувся мітинг – реквієм, приурочений до Дня Пам’яті та примирення у МПК «Дружба».
12:39
🕯️Сьогодні на еспланаді памʼяті відкрили ще дві конструкції зі світлинами наших полеглих захисників.
22:11
Кабмін виділив Фонду державного майна 168 млн гривень на утримання аміакопроводу Тольятті-Одеса в належному стані.
15:47
19 квітня близько 15:00 години було завдано удару балістичною ракетою по сінгапурському агропромисловому підприємстві на Одещині, яке спеціалізується на виготовлені та перевалці рослинних олій
11:13
Благодійний Фонд «Серце Южного» роздав пасочки на святкування Великодня декільком бригадам
07:39
Інспектори Одеське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області провели заняття в Новобілярській гімназії Южненської міської ради Одеського району Одеської області.
13:27
ДП “МТП “Південний” вітає свою колегу, Олену САМУНЬ, із важливою подією у її житті – виходом першої поетичної збірки під назвою «Відблиски»!
10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
Больше новостей

В Южному посадовці провели круглий стіл з сім’ями загиблих військових

Новости Южного
209
0

В Южненській міськраді 13 квітня представники міської влади зустрілися з родинами загиблих в російсько-українській війні військовослужбовців. Тема круглого столу – розгляд ескізів пам’ятників на могилах наших Воїнів та меморіальних дошок на будівлях, де вони мешкали або вчилися. Южненський міський голова наголосив, що в даному питанні останнє вирішальне слово буде за родинами полеглих військових. Саме вони обиратимуть, який вигляд матимуть надгробки.

«Ми вирішили провести таку зустріч для того, щоб ми разом могли обговорити це питання, почути пропозиції родин наших Воїнів. Ми розглянули питання щодо зовнішнього вигляду пам’ятників військовослужбовців, які хотілося б виконати в єдиному стилі. Також розглянули зразки меморіальних дошок. о сімей була доведена нформація щодо порядку надання виплат для встановлення пам’ятників, а також виплат дітям загиблих військових», – озвучив Володимир Новацький.

Начальниця відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю Вероніка Клімова запропонувала декілька ескізів надгробків у вигляді козацького хреста на прикладі меморіалу в Херсоні, такі ж встановлені у Вінниці, Рівному, Одесі.

«Наша задача, як органів влади, гідно вшанувати пам’ять наших військовослужбовців, які віддали своє життя за територіальну цілісність та незалежність України. В нашій громаді затверджено дві програми, одна з них передбачає фінансування з місцевого бюджету на встановлення пам’ятного знаку і друга передбачає виділення коштів на встановлення меморіальної дошки. На міському кладовищі є сектор військових поховань. Ми вивчили досвід того, які пам’ятники встановлюють в інших містах і показали декілька ескізів. На думку фахівців та істориків, військові цвинтарі має відрізнятись від інших цивільних кладовищ, бо це не просто місце скорботи, це особливе місце українського духу. Після початку війни на Сході в 2014 році в Україні з’явились перші масові поховання військових та добровольців. Родини загиблих в Херсоні дуже серйозно поставилися до питання зовнішнього вигляду надгробків та звернулись до Українського інституту національної пам’яті, який провів дослідницьку роботу і розробив проєкт меморіалу. В ньому використаний символ українського козацтва, один з національних маркерів – це козацький хрест. На сьогодні цей меморіал в Херсоні вважається одним з прикладів увічнення загиблих військовослужбовців. Науковці рекомендують саме такий варіант надгробків. Козацький хрест в Україні вважається одним з найдавніших символів свободи. Саме такі хрести археологи знаходять на місцях поховань запорожців, лицарів нашого народу.

Щодо меморіальних дошок, ця практика також давно застосовуються в Україні та Європі. Ми маємо вже масові поховання, як ці дошки будуть виглядати на житлових будинках, якщо їх буде багато – це питання для обговорення відкрите. Я знаю, що багато родин проти їх встановлення, адже це психологічно важко для них. В нас є зразки того, як такі дошки мають виглядати і вже такі встановлені були раніше (як приклад на будинку, де мешкав южненський військовослужбовець Віктор Кандалюк). З тими родинами, які готові встановити такі дошки, ми будемо обговорювати додатково це питання, визначатися, який саме текст буде на дошці, щодо місця її встановлення», – озвучила Вероніка Клімова.

Деякі сім’ї запропонували направити кошти, які передбачені на встановлення меморіальних дошок, на розробку єдиного меморіального комплексу. Дружина загиблого військовослужбовця Станіслава Годовенка, Ольга Годовенко, озвучила, що вона категорично проти встановлення на будинку меморіальної дошки і запропонувала реконструювати центральну стелу.

«Я категорично проти меморіальної дошки, це розпорошення пам’яті, бо в нас багато загиблих і коли ці дошки будуть розкидані по всьому місту, побратими, які захочуть віддати шану нашим Воїнам, будуть вимушені ходити по всьому Южному і шукати, де встановлені ці дошки. До того ж, це важко психологічно для родин загиблих. Багато з нас взагалі не прийняли цей факт (загибель рідних) і постійне нагадування  – це дуже важко морально. Я спілкувалась з художницею Ларисою Дем’янишиною, в неї є пропозиція провести реконструкцію центральної стели, додавши ще одне каміння (плиту) з надписом «Захисникам України», тоді їх там буде чотири і вони будуть розташовані як раз у вигляді козацького хреста. Треба стерти георгіївську стрічку, яка там є. На центральній частині зробити тризуб. Стосовно прізвищ наших Захисників, є доцільним встановлення стіни пам’яті, де будуть вказані всі прізвища полеглих за Україну. Можна створити алею і зробити центральну стелу вже як повноцінний комплекс, який буде відповідати сучасності», – озвучила Ольга Годовенко.

В кінці зустрічі начальниця управління соціальної політики Наталя Монастирська нагадала присутнім, що в нашій громаді діє Програма захисту окремих категорій населення, яка зокрема передбачає виділення коштів з місцевого бюджету на надання одноразової матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям ЗСУ, СБУ, МВС та інших формувань, визначених згідно з мобілізаційними планами, у розмірі 20  тис. грн на одну особу та сім’ям загиблих (померлих) військових у розмірі 50 тис. грн на сім’ю, в т.ч. на допомогу на поховання та виготовлення і встановлення надгробку на кладовищах громади. Також була прийнята в березні додаткова програма, яка передбачає щомісячну виплату неповнолітнім дітям (до досягнення ними 18-річного віку) загиблих (померлих) військовослужбовців ЗСУ, нагороджених Почесною відзнакою «За заслуги перед Южненською ОТГ» (передбачено п’ять тисяч гривень щомісячно).

Родинам загиблих військових дали час подумати над ескізами надгробків та на наступній зустрічі вже озвучити свої пропозиції та рішення щодо того, чи погоджуються вони встановлювати меморіальні дошки. Директорка міського музею Тетяна Єрошенко звернулась до присутніх з проханням, аби ті, по можливості, поділилися особистими речами та фотографіями в гарній якості наших полеглих за Україну Героїв, аби працівники закладу мали змогу доповнити та представити на належному рівні експозицію, присвячену нашим Захисникам та їх подвигу.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.