Последние новости

10:36
Стартує новий сезон Молодіжної ліги України з баскетболу серед чоловічих та жіночих команд
17:48
Пліч-о-пліч шкільні ліги Одещини: Емоції зашкалюють!⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂
16:30
В Южному відбувся святковий концерт приурочений до міжнародного “Дня матері”
19:25
Закон про мобілізацію набуде чинності вже цієї суботи – 18-го травня, що потрібно знати та чого очікувати військовозобов’язаним
12:59
⚓️ 45 млн тонн вантажів експортовано Українським коридором до 44 країн світу.
20:28
🏦Програма «ВЛАСНА СПРАВА» – це реальність і вона працює!
12:39
До уваги споживачів м. Южне!
13:15
Сьогодні в Южному відбувся мітинг – реквієм, приурочений до Дня Пам’яті та примирення у МПК «Дружба».
12:39
🕯️Сьогодні на еспланаді памʼяті відкрили ще дві конструкції зі світлинами наших полеглих захисників.
22:11
Кабмін виділив Фонду державного майна 168 млн гривень на утримання аміакопроводу Тольятті-Одеса в належному стані.
15:47
19 квітня близько 15:00 години було завдано удару балістичною ракетою по сінгапурському агропромисловому підприємстві на Одещині, яке спеціалізується на виготовлені та перевалці рослинних олій
11:13
Благодійний Фонд «Серце Южного» роздав пасочки на святкування Великодня декільком бригадам
07:39
Інспектори Одеське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області провели заняття в Новобілярській гімназії Южненської міської ради Одеського району Одеської області.
13:27
ДП “МТП “Південний” вітає свою колегу, Олену САМУНЬ, із важливою подією у її житті – виходом першої поетичної збірки під назвою «Відблиски»!
10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
Больше новостей

Жителі Сичавки ініціювали зустріч з мером Южного, аби озвучити проблеми села

Новости Южного
151
0

Южненський міський голова Володимир Новацький вдруге за цей рік зустрівся з жителями Сичавського старостинського округу, який входить до складу нашої громади. Зустріч відбулась в будинку культури. Як і 23 березня, так і 31 серпня здебільшого селяни озвучили про ті ж самі проблеми щодо вивезення твердих побутових відходів, водопостачання, вуличного освітлення, відсутності аптеки, наявності сміттєзвалищ, необхідності встановити зупинку та дорожні знаки, потреби в шкільному автобусі, але були й порушені нові проблемні питання, зокрема щодо процедури поховання на кладовищі.

Окрім Новацького на зустрічі були присутні його заступники, керуючий справами виконкому, представники управлінь Южненської міськради, поліцейський офіцер громади та директори комунальних підприємств: «Южводоканал», «Муніципальна варта», «Южненське узбережжя», «Екосервіс», «Ритуальні послуги».

Одна з найболючіших і довготривалих проблем в селі стосується вивезення сміття. Селяни не раз скаржились на роботу приватних фірм, які тут раніше надавали цю послугу. Компанія, яка в 2021 році виграла конкурс («Частюля») цьогоріч відмовилась вивозити ТПВ, аргументувавши це тим, що більшість жителів села не хотіла підписувати договір з організацією та платити за послугу. Южненська міськрада була вимушена оголосити новий конкурс з визначення виконавця послуг зі збирання та перевезення побутових відходів з Сичавки і Кошар, але жодного претендента для участі в серпневому конкурсі не було, тому управління архітектури оголосило повторний. В разі, якщо вдруге від претендентів не надійде жодної заявки на участь, міськрада матиме право самостійно визначити компанію, яка займатиметься вивезенням сміття з цих сіл. Можливо, це буде комунальне підприємство «Южтранс», яке надає відповідні послуги в Южному.

Староста села Валентина Попоніна озвучила, що є можливість підписувати індивідуальний договір з приватним підприємцем, який наразі надає послугу з вивезення сміття в Сичавці:

«На даний час в селі працює приватний підприємець, з яким майже третина населення села підписала договір. Вони індивідуальні та не проходять через виконком Южненської міськради. Кожен окремо домовляється щодо вивезення ТПВ».

Друге питання – накопичення сухостою, трави з городів. Оскільки палити це заборонено, деякі селяни зробили на своїх прибудинкових територіях компостні ями, але не у всіх це передбачено, тому люди просять надавати їм послугу з вивезення гілок. Заступник міського голови-начальник УЖКГ Дмитро Любівий доповів, що така послуга є затвердженою на КП «Екосервіс» і люди можуть звертатись напряму до керівництва підприємства і южненські комунальники за допомогою спецтехніки будуть завантажувати і вивозити сухостій.

Третє питання – вуличне освітлення. В деяких точках села є ліхтарі, які не працюють, але вони досі не передані на баланс Южненської громади, а належать компанії ДТЕК. Тому обслуговувати їх южненські комунальники не можуть. В міськраді хочуть провести відповідну процедуру, офіційно прийняти їх на баланс. Цей захід планували здійснити в 2022 році, але через повномасштабну війну він був відтермінований. Міський голова доручив управлінню ЖКГ відпрацювати це питання.

Четверте питання – необхідність встановити «лежачих поліцейських» (різновид штучних дорожніх нерівностей, які призначені для зниження швидкості або гальмування транспортних засобів). Валентина Попоніна озвучила, що мешканці будинків по вулиці Кооперативній, що з’єднує Старомиколаївську та Новомиколаївську трасу, скаржаться на те, що водії, особливо кермувальники таксі, їздять дуже швидко на цій ділянці автодороги, чим наражають на небезпеку дорослих та дітей, адже по цій вулиці немає тротуарів, люди вимушені ходити по узбіччях дороги. Селяни також попросили встановити дорожній знак для заборони проїзду там вантажного транспорту. Спеціалісти міськради доповіли, що для встановлення «лежачих поліцейських» та знаків необхідно отримувати дозвіл від поліції, а для цього треба розробити відповідний проект реконструкції даної вулиці, який буде погоджуватись правоохоронцями. Цей норматив був затверджений в 2017 році.

П’яте питання – відсутність зупинки в бік Южного. З такою проблемою звернулись мешканці будинків по вулиці Хутірська. Коли селяни чекають транспорт, аби приїхати в Южне, то вимушені стояти просто неба, в разі дощу, сильного вітру, спеки чи снігопаду – це некомфортно. Оскільки вказана ділянка належить до траси «Укравтодору», то необхідно буде звертатись до цього відомства – повідомив Сергій Оришака, начальник управління архітектури та містобудування.

Шосте питання – відсутність аптеки. Його вже порушували на минулій зустрічі. В селі ніде купити медикаменти, доводиться їхати в Южне. Валентина Попоніна зазначила, що всюди діяльність ведуть комерційні заклади, працювати в селі їм, ймовірно, невигідно, тому бажаючих поки що немає, хоча в свій час в Сичавці виділили під такий об’єкт приміщення. Міський голова пояснив, що впливати на роботу аптек міська влада не має права, адже всі вони приватні, як в Южному, так і по всій країні. Але звернутись з проханням до їхніх представників розглянути можливість вести свою діяльність в Сичавці – звісно, у посадовців є змога і це планується зробити.

Сьоме питання – шкільний автобус. На сьогодні він доставляє тільки тих дітей Сичавки, які навчаються в 10-11 класах в школах Южного, оскільки старших класів в Сичавській гімназії не передбачено. Але батьки інших школярів обурені тим, що їхні діти, хоча й мають змогу вчитися за місцем проживання (в сільській школі), але виявили бажання вчитися в місті, не забезпечені шкільним транспортом. Заступниця міського голови-начальниця управління освіти Олена Баранецька вкотре наголосила, що згідно з законодавством, якщо батьки приймають рішення, щоб їхня дитина навчалася не в тій школі, яка за нею територіально закріплена, а в іншому навчальному закладі (в даному випадку в Южному), тоді доставка дитини лягає повністю на плечі батьків.

«В громаді є один шкільний автобус. Він обслуговує Сичавку і Кошари. Ми зобов’язані возити з Кошар до Сичавки всіх дітей, які навчаються з 1 по 9 клас, а з Сичавки до Южного – учнів 10-11 класів. Автобус має 30 місць. Ми вже не вміщуємо всіх дітей за один рейс, тому треба буде здійснювати два рейси. Є бажання їздити автобусом і в тих дітей (1-9 клас), які не хочуть вчитися в Сичавці, а обрали школу в місті. Таке питання зараз відпрацьовується, аби передбачити і для них транспорт (якщо все вийде, то автобус такий буде в жовтні), але треба розуміти, що таких учнів з Кошар – 80, з Сичавки – близько 50. Нам додатково треба буде привезти в Южне ще 130 дітей, а це три великих автобуси», – пояснила Олена Баранецька.

Також в селі є потреба в студентському автобусі. В селі зазначили, що за проїзд готові платити, головне, аби транспорт виділили. Управління економіки разом з компанією-перевізником «Північтранс» відпрацьовує дане питання, адже в Южному теж батьки студентів звернулись з таким проханням.

Восьме питання – необхідність встановити дорожній знак біля зупинки, що поряд з магазином в центрі села, який би забороняв там зупинятися великогабаритному транспорту. Сергій Оришака вкотре наголосив, що ці питання треба вирішувати, звернувшись до «Укравтодору», що і планують зробити южненські управлінці найближчим часом.

Дев’яте питання – водопостачання. В літній період в будинках по вулицям Шкільна і Садова напір води дуже слабкий. Директор КП «Южводоканал» Андрій Шестов пояснив, що про цю проблему знає і наразі спеціалісти відпрацьовують варіант її вирішення. Але, за його словами, вирішити проблему вдасться восени цього року. 

Десяте питання – процедура поховання на кладовищі. Одна з жительок села обурилась, що на Сичавському цвинтарі, який тепер на балансі южненського КП «Ритуальні послуги», здійснюється поховання южненців, зазначивши, що для містян передбачене міське кладовище, а на Сичавському треба залишати місця саме для тих, хто проживає в селі. Директор комунального підприємства Олександр Романенко пояснив, що законних підстав відмовляти людям в проведенні поховання їхніх родичів на тому цвинтарі громади, де вони хочуть – у КП немає. Заступник міського голови-начальник УЖКГ Дмитро Любівий підсумував, що в місті в свій час вже розглядалось питання придбати додаткову земельну ділянку для ще одного кладовища, але, з початком введення воєнного стану, Кабмін забороняє виділяти на це бюджетні кошти. В міськраді запевнили, що після завершення війни, повернуться до розгляду цього питання. Також селянами нагадали, що на міському цвинтарі планується передбачити колумбарій.

Після завершення зустрічі, яка тривала близько години, жителі Сичавки мали змогу звернутись з особистими питаннями до міського голови.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.