Последние новости

14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
Больше новостей

Перейменування Южного: оприлюднено ТОП-6 назв для громадського обговорення

Новости Южного
322
0

В міськраді 12 вересня відбулось чергове засідання робочої групи з питань перейменування міста Южного, де заступниця голови комісії Олена Баранецька озвучила відібрані згідно з затвердженими раніше критеріями назви, які в подальшому будуть винесені на громадське обговорення серед містян. Загальна кількість пропозицій, яку южненці надали складає 168 (збір варіантів завершився 7 вересня).

ТОП-6 варіантів нової назви:


Аджалик;
Аненталь;
Порт-Аненталь;
Порторіано;
Порт-Оріяна;
Оріяна.

«Відповідно до затверджених критеріїв, які ми з робочою групою обговорювали і рішенням комісії затвердили, ми розробили таблицю. За кожним критерієм варіант назви отримував або 1 бал, або нуль. Єдиний критерій, які ми не враховували при відборі – це “Думка жителів”. Тому що цей критерій буде застосовуватись на другому етапі, коли буде вже мінімум варіантів. Наші спеціалісти провели дуже велику роботу. Кожна пропозиція містян була опрацьована за критеріями. Максимальна кількість балів, яку могла набрати пропозиція – шість. У нас в результаті є шість варіантів назв, які набрали максимальну кількість балів. Ми хотіли б запропонувати в період з 13 по 21 вересня в ЗМІ презентувати кожну з цих ТОП-6 назв, надавши обґрунтування», – озвучила Олена Баранецька.

Членкиню робочої групи, представницю Адміністрації морського порту Південний (філія АМПУ) Інну Яблонську здивував той факт, що в списку відібраних назв немає назви «Південне/Південний», адже, за її словами, це одна з найбільш обговорюваних серед южненців назва, яку б вони хотіли для свого міста. Підтримав свою колегу по комісії голова спілки ветеранів Южного Віктор Маркоський.

«Пропонувати на громадське обговорення перелік, в якому немає назви «Південне/Південний», яка є перекладом нинішньої назви українською мовою – я вважаю, що це неправильно, тому що треба враховувати думку жителів. Я чула від багатьох наших мешканців про те, що в разі, якщо назва «Южне» точно буде змінена, то тоді б вони хотіли просто перекласти українською нашу назву. Є відчуття, що комусь тут потрібно саме такий перелік пропозицій, який сьогодні був озвучений. Я розумію, що кожна з цих назв в списку має своє обґрунтування, але не давати людям на розгляд «Південне/Південний – так не варто робити!». Ці всі критерії призвели до того, що в перелік просто не увійшов цей варіант», – озвучила Інна Яблонська.

Олена Баранецька повідомила, що з приводу назви «Південне/Південний» комісія зверталась до експертів, які пояснили, що такий варіант не може бути назвою для міста, адже є прикметником, а назва має бути іменником. Крім того, один з критеріїв, який затвердила робоча група, є «Відповідність правопису власної назви». Цей варіант назви набрав 4 бали і тому не увійшов до списку основних для подальшого обговорення (ця назва не відповідає двом критеріям: «Унікальність» та «Відповідність правопису власної назви»).

Директорка студії телебачення «МИГ» Ольга Годовенко озвучила, що не бачить сенсу виносити на розгляд южненців цей варіант назви, адже, на її думку, його не погодить Національна комісія зі стандартів державної мови та Український інститут національної пам’яті.

«Комісія не прийме цю назву. Відповідно до тих критеріїв, які беруть до уваги представники Інституту національної пам’яті, назва «Південне» входить до системи координат Радянського Союзу і буде класифікуватися, як імперська назва. Для чого давати людям такий варіант назви для розгляду, щоб потім був конфлікт між владою і громадою?» – озвучила Ольга Годовенко.

Начальник юридичного відділу Южненської міськради Григорій Денов запропонував надіслати відповідного листа і отримати офіційну відповідь з цього приводу, а не посилатись тільки на думку якогось експерта:

«Щоб не було конфліктів, має бути офіційне роз’яснення Українського інституту національної пам’яті або іншого відповідного органу про те, що ця назва немає бути застосована», – озвучив Григорій Денов.

Секретарка Южненської міськради Оксана Воротнікова звернула увагу на те, що з шести відібраних назв три мають слово «Порт», хоча на території громади є не лише порт, а й інші підприємства, зокрема й ОПЗ. Вона також висунула пропозицію винести на обговорення южненців більшу кількість назв, а не тільки шість.

«В нас місто не тільки портове, тут є багато інших підприємств, в тому числі завод, який і будував Южне. Я пропоную розширити список відібраних назв і надати на громадське обговорення більшу їх кількість. Треба включити в список ще ті варіанти, які набрали 5 балів згідно з критеріями», – озвучила Оксана Воротнікова.

Олена Баранецька пояснила, що в такому випадку до відібраних шести варіантів додається ще близько 30. На її думку, це робити недоцільно. В результаті засідання робоча група вирішила взяти паузу для розгляду ТОП-6 назв і перевірити правильність здійснення їх відбору.  Також було вирішено звернутися в Київ для роз’яснення, чи дійсно назва «Південне/Південний» не буде прийматися і з яких причин.

Нагадаємо перелік критеріїв, згідно з якими комісія відібрала ТОП-6 назв:


Відповідність вимогам законодавства щодо засудження та заборони пропаганди російської імперської політики;
Відповідність вимогам законодавства щодо стандартів державної мови;
Унікальність назви;
Географічні особливості розташування;
Відповідність назви історії або культурі;
Відповідність правопису власної назви.
Думка жителів міста (буде застосовуватися на 2-му етапі).

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.