Последние новости

09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
Больше новостей

17 млн на «папірці» в умовах війни: в Южному хочуть розробити план розвитку ОТГ

Новости Южного
100
0

10 млн гривень з бюджету в цьому році, ще 7 в наступному – в таку суму обійдеться Южненській громаді розроблення документу під назвою «Комплексний план просторового розвитку території громади». Голова «земельної» комісії та депутат від групи «За мир і незалежність» (в минулому «ОПЗЖ») Олександр Гречкін під час сесії 26 жовтня озвучив, що від наявності такого документу залежить майбутній розвиток нашої громади, зокрема прибережної зони, та вирішення низки питань щодо меж нашої ОТГ. Тендер на вибір підрядника, який виконає ці роботи, був оголошений управлінням архітектури на початку вересня цього року. В конкурсі взяв участь один учасник, він і став переможцем – це консорціум «Бюро Землевпорядних послуг». На сайті електронних закупівель Prozorro повідомляється, що договір з цією організацію управління архітектури підписало 23 жовтня. Вартість робіт вказана 15,4 млн гривень. Цьогоріч планується виділити 10 млн гривень, інші кошти – в наступному році. Начальник профільного управління Сергій Оришака доповів під час сесії, що ця сума (15,4) не є остаточною, ще 1,5 мільйона потрібно буде виділи додатково.

Міський голова акцентував увагу, що озвучена сума, яку планується витратити з бюджету громади в період воєнного стану на цей проект – в декілька разів завищена. Володимир Новацький зазначив, що спілкувався на цю тему з фахівцями і ті підтвердили йому, що такий вид робіт вартує в декілька разів менше, не кажучи вже й про те, що фінансування такого заходу під час війни – не є першочерговим. Адже ці кошти можна було б витратити на більш актуальні питання в умовах воєнного стану. Таку думку висловили не лише міський голова, а й більшість депутатів.

Однак Олександр Гречкін вважає, що виключаючи з переліку заходів на цей рік розроблення комплексного плану, тим самим гальмується розвиток нашої громади.

Олександр Гречкін: «Яким чином «земельна» комісія могла вплинути на вартість цього проекту? Абсолютно ніяким. Те, що потрібен комплексний план просторового розвитку нашої ОТГ – це всі знають, і міський голова, і губернатор йому аплодував, що він йде попереду всіх, а от тепер хочуть скасувати це. В свій час генплан Сичавки ми скасували, він не працює, не відповідає теперішнім вимогам, генплан Нових Біляр також потребує змін. А розвиток прибережної території, а межі з Коблівською та Визирською ОТГ, всі ці питання передбачені в просторовому плані. Міський голова каже, посилаючись на експертів, що ця сума завищена, а де ці експерти, хай покажуть заключення відповідне. Якщо експерт такий розумний і знає, як зробити дешевше, чому не взяв участь в тендері? Для чого це питання зараз перебільшувати, хочете зупинити розвиток нашої громади? Це все якісь інтриги».

Під час розгляду питання щодо бюджету громади на поточний рік, а саме внесення змін та доповнень до нього, які дозволять фінансувати низку заходів з місцевої казни – виникла жвава дискусія серед представників депутатського корпусу. Володимир Сівак та Андрій Горівенко висловилися, що фінансування робіт з розроблення комплексного плану розвитку території ОТГ необхідно відтермінувати.

Андрій Горівенко: «Коли створилася громада, Нові Біляри увійшли до складу ОТГ з дійсним генеральним планом території, який по сьогоднішній день дійсний. Сичавка і Кошари також зробити генплан, але потім він дивним чином загубився. Коли почались розмови щодо комплексного плану, вся ця інформація виявилась на руках у «земельної» комісії і вона активно цей план намагалась реалізувати. Ця сума, дійсно, була завищена. Наразі цей просторовий план – не першочерговий захід, можна буде і без нього далі жити і працювати. Недоречно зараз витрачати такі великі кошти. Це не актуальне питання, під час війни не потрібно виділяти такі суми з бюджету на цей захід».

Депутат Максим Кушнір нагадав присутнім, що цей захід планувалося реалізувати ще в 2021 році, і що начальник управління архітектури запевнив і його, і його колег, що без наявності цього комплексного плану міськрада не буде мати змоги розпоряджатися земельними ділянками ОТГ з 2025 року. Южненські управлінці пояснили, що в теперішній час жодна з громад Одещини не займається цим питанням і не розробляє такі проекти. Южненська ОТГ – єдина в області (це пілотний проект), яка хоче в цьому році розпочати цей вид робіт.

Максим Кушнір: «В 2021 році міський голова просив нас, аби ми внесли в бюджет цей захід. В 2022 році він не реалізовувався, бо почалась війна, але ще в 2021-му профільне управління і очільник громади наполягали, що це потрібно робити. Сергій Оришака доповідав на комісіях, що без комплексного плану просторового розвитку Южненська міськрада не буде мати можливості розпоряджатися земельними ділянками, які є в нашій ОТГ з 1 січня 2025 року».

Начальник управління архітектури Сергій Оришака підтвердив, що зі всіх громад в Одеській області лише наша громада у 2021 році зробила всі вихідні дані, тому ми єдина ОТГ, яка може цю документацію зараз робити. Він зазначив, що документація може втратити чинність і тоді доведеться знову витрачати кошти з бюджету на нову. Завершити її розроблення необхідно до 2024 року.

Депутат Ілля Юрченко (“Сила людей”) запропонував проголосувати за бюджет в цілому, але окремо внести праву і виключити з переліку заходів, які підлягають фінансуванню в 2023-му – розроблення комплексного плану просторового розвитку, тим самим не виділяти десятки мільйонів бюджетних коштів на це.

Ілля Юрченко: «Враховуючи резонанс, який є навколо розроблення цього комплексного плану я хотів би, щоб окремо поставили на голосування пропозицію виключити з бюджету цей захід в сумі 10 млн гривень. Аби зупинити цей процес, пропоную зняти цей захід з переліку. Зараз просто не на часі витрачати такі надвеликі кошти, про це кажуть і жителі нашої громади в соцмережах».

Міський голова, розуміючи, що питання виділення мільйонів на розроблення комплексного плану для деяких депутатів є принциповим і вони його «протягують» саме в цьому році, декілька разів оголосив перерву, аби депутати мали змогу вкотре поспілкуватися в кулуарах і дійти консенсусу. 

Більшість депутатів ініціативу Юрченка підтримала і також вважає нині в умовах війни недоречним в такому напрямку витрачати кошти громади, проте достатньої кількості голосів, аби його правка була схвалена, а кошти южненців зекономлені, все-таки не вистачило. При розгляді питання депутати Олександр Гречкін («За мир і незалежність»), Сергій Козак («За мир і незалежність») та Олександр Діденко («Слуга народу») утрималися під час голосування, а депутатка Світлана Вишня («Слуга народу») взагалі не взяла участь в голосуванні, хоча й була присутня в сесійній залі, таким чином голосів просто не вистачило. Ні правка Юрченка, ні бюджет в цілому прийняті не були. Міський голова Володимир Новацький оголосив перерву і наступне засідання сесії, де депутати повернуться до розгляду питання бюджету, відбудеться 1 листопада.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.