Последние новости

15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
Больше новостей

Яку середню зарплату виплачують в Україні в лютому

Новости Южного
117
0

Середній рівень зарплат в Україні у лютому 2024 року становить майже 19 тисяч гривень. Така сума випливає з наявних нині вакансій. Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” сказала в.о. директора Департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості Олена Мельник.

“Ми відстежуємо інформацію про зростання чи падіння заробітної плати, яка заявляється у вакансіях, через Єдиний портал вакансій, створений у вересні 2022 року”, – сказала вона.

За словами Мельник, цей портал містить інформацію від Державного центру зайнятості та шести сервісів розміщення інформації про вакансії, такі як work.ua, robota.ua, jrc.ua. Там щодня публікується загалом 200 тисяч вакансій. Вона повідомила, що рівень середньої заробітної плати на цьому порталі сьогодні становить майже 19 тисяч гривень. Мельник нагадала, що у третьому кварталі 2023 року розмір середньої зарплати, за даними Державної служби статистики, зріс на 23% порівняно з аналогічним періодом 2022 року та становив 17,9 тисячі гривень.

Зростання пов’язано і зі збільшенням мінімальної заробітної плати, і з більшою кількістю запитів на пошук працівників. Роботодавці зараз для деяких позицій готові платити досить високу заробітну плату. Наприклад, якщо говорити про важку металургію чи промисловість, то зарплата може складати і 50-60 тисяч гривень. Наприклад, для ливарника минулого року була пропозиція понад 90 тисяч гривень.

“Це пов’язано із тим, що не вистачає робочих рук. У галузі промисловості, важкій металургії або легкій промисловості були висококваліфіковані працівники, які зараз перебувають у лавах Збройних Сил України – а це і інженери, і гірники, прохідники шахт. Тому роботодавці на сьогоднішній день готові платити великі кошти для таких працівників, у зв’язку із чим зростає і середня зарплата”, – зазначила Олена Мельник.

Критично не вистачає фахівців під заявлену потребу: швачок, електромонтерів, слюсарів-сантехніків, токарів. Найбільше всього на Єдиному порталі подано таких вакансій: продавець – 17 тисяч вакансій, водій – 9 тисяч вакансій, бухгалтер – 7 тисяч вакансій, кухар – 5 тисяч вакансій.

На сьогоднішній день в галузі освіти і науки є 5,6 тисяч пропозицій роботи, а зареєстрованих у державній службі зайнятості освітян – 3,5 тисяч осіб. А в медицині та аптекарстві – понад 13 тисяч пропозицій та 5,2 тисячі осіб, зареєстрованих як шукачі роботи. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається за такими спеціальностями:


учитель-логопед – 254 вакансії та 14 шукачів;
лікар загальної практики – 224 вакансії та 29 шукачів;
лікар-терапевт – 192 вакансії та 18 шукачів;
лікар-психіатр – 104 вакансії та 3 шукачі.

“Такий професійний дисбаланс у галузі освіти, науки, фармакології і лікарської практики був завжди. Серед лікарів завжди було або більше тих, хто шукає роботу, або було більше вакансій.

У зв’язку із призивом чоловіків на військову службу суттєво змінилася структура зареєстрованих безробітних за статтю. До війни у нас на обліку було таке співвідношення: жінки – 55%, чоловіки – 45%, а на сьогоднішній день жінок 75%. Тому виникають труднощі із укомплектуванням вакансій за професіями, які традиційно затребувані серед чоловіків. Сьогодні ми працевлаштовуємо жінок на підприємствах усіх видів економічної діяльності, включаючи галузі, в яких традиційно працюють чоловіки. Наприклад, у 2023 році зросла кількість працевлаштованих жінок у будівництві – 1 200 жінок. Це 38% від працевлаштованих у цій галузі, тоді як у 2021 році частка жінок була 20%.

У добувній промисловості також у 2023 році працевлаштовані 1 200 жінок, у виробництві машин і устаткування – 444 жінок, у металургійному виробництві – 245 жінок. У переліку професій, куди працевлаштувалися жінки: наприклад, машиніст насосних установок – 159 жінок, машиніст крана – 119 жінок, верстатник деревообробних верстатів – 105 жінок. Працевлаштовувалися жінки 2023 року і водіями, і вантажниками, слюсарями з механоскладальних робіт”, – розповіла Олена Мельник.


Сьогодні найбільші труднощі із працевлаштуванням зазнають працівники таких професій: листоноша, прибиральник, укладальник-пакувальник, підсобний робітник, помічник вихователя, діловод, економіст, юрист, адміністратор, спеціаліст державної служби.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.