Последние новости

15:50
Колектив ДП «МТП «Південний» долучився до святкування Дня вишиванки
11:41
На всеукраїнські змагання «ПЛІЧ-О-ПЛІЧ» з баскетболу представляти Одещину їдуть суперсильні «Гепарди» ліцею №3 «Авторської школи М.П.Гузика» (місто Южне) та «Імператорські пінгвіни» Ізмаїльського ліцею №6.
10:36
Стартує новий сезон Молодіжної ліги України з баскетболу серед чоловічих та жіночих команд
17:48
Пліч-о-пліч шкільні ліги Одещини: Емоції зашкалюють!⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂⛹🏻‍♂
16:30
В Южному відбувся святковий концерт приурочений до міжнародного “Дня матері”
19:25
Закон про мобілізацію набуде чинності вже цієї суботи – 18-го травня, що потрібно знати та чого очікувати військовозобов’язаним
12:59
⚓️ 45 млн тонн вантажів експортовано Українським коридором до 44 країн світу.
20:28
🏦Програма «ВЛАСНА СПРАВА» – це реальність і вона працює!
12:39
До уваги споживачів м. Южне!
13:15
Сьогодні в Южному відбувся мітинг – реквієм, приурочений до Дня Пам’яті та примирення у МПК «Дружба».
12:39
🕯️Сьогодні на еспланаді памʼяті відкрили ще дві конструкції зі світлинами наших полеглих захисників.
22:11
Кабмін виділив Фонду державного майна 168 млн гривень на утримання аміакопроводу Тольятті-Одеса в належному стані.
15:47
19 квітня близько 15:00 години було завдано удару балістичною ракетою по сінгапурському агропромисловому підприємстві на Одещині, яке спеціалізується на виготовлені та перевалці рослинних олій
11:13
Благодійний Фонд «Серце Южного» роздав пасочки на святкування Великодня декільком бригадам
07:39
Інспектори Одеське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області провели заняття в Новобілярській гімназії Южненської міської ради Одеського району Одеської області.
13:27
ДП “МТП “Південний” вітає свою колегу, Олену САМУНЬ, із важливою подією у її житті – виходом першої поетичної збірки під назвою «Відблиски»!
10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
Больше новостей

Мер Южного відповів на заяви ОПЗ щодо «піару на «допомозі» та зустрівся зі ЗМІ

Новости Южного
141
0

Зранку 11 жовтня в міськраді відбулась пресконференція Южненського міського голови з представниками засобів масової інформації (в тому числі журналісткою, яка представляла пресслужбу ОПЗ) на тему ситуації на Одеському припортовому заводі та стосовно заяви, яку 10 жовтня на сторінці підприємства у Facebook опублікувал пресцентр підприємства. Публікація вийшла з гучним заголовком: «Піар на «допомозі» заводчанам», де йдеться зокрема про те, що «чіткої взаємодії з керівництвом підприємства щодо вирішення нагального питання Южненська міська рада, Южненський міськвиконком не встановив». В тексті також зазначається, що станом на 10 жовтня жодної копійки з виділеної поворотної фінансової допомоги до заводчан не надійшло. Ось частина з тексту пресслужби ОПЗ:

«На підставі звернення керівництва ОПЗ, депутати Южненської міськради одноголосно погодили виділення 25 мільйонів гривень поворотної фінансової допомоги Одеському припортовому заводу. Відповідне рішення було прийняте на засіданні позачергової сесії 6 вересня. Южненський міський голова Володимир Новацький зауважив, що рішення сесії ще треба буде погодити з Наглядовою радою заводу, Одеською обладміністрацією та Фондом держмайна України. Керівництвом ОПЗ документи позачергової сесії за підписом секретаря Южненської міськради були негайно надіслані до ФДМУ, Наглядової ради та у найкоротший термін погоджені. Проте, погодження, ініційовані Южненською міськрадою, виявилися завідомо не здійсненними бюрократичними механізмами. На запит щодо погодження рішення сесії з Державною аудиторською службою надійшла відповідь, суть якої: питання не підлягає нашій компетенції. Запити у Міністерство фінансів України на теперішній час так і залишаються без остаточної відповіді. Запити, консультації, погодження з іншими установами прийнятого на сесії рішення тривають і досі, але ніякого практичного результату не отримано.

Здавалося б, що вкрай актуальне та болюче питання для працівників заводу, прийняте позитивним рішенням депутатами Южненської міської ради на засіданні позачергової сесії 6 вересня, вирішено. Але станом на 10 жовтня жодної копійки з виділеної поворотної фінансової допомоги до заводчан не надійшло. Чи варто було Южненському міському голові Володимиру Новацькому йти саме тим шляхом, гальмуючи вирішення питання про надання заводчанам поворотної фінансової допомоги у бюрократії і формальностях? Може, були інші дієві механізми у скрутний для заводу час надати містоутворюючому підприємству реальну практичну допомогу?»


Володимир Новацький відреагував на таку публікацію та під час пресконференції прокоментував ситуацію щодо цих 25 млн гривень.

«Зараз розповсюджується інформація про те, що у всіх проблемах, які сьогодні є на ОПЗ – винна місцева влада і особисто міський голова. Я хочу дати роз’яснення, особливо щодо 25 млн гривень, які на сесії ми вирішили надати на оплату зарплати працівникам заводу. На жаль, вирішити це питання до кінця зараз не вдається, бо нам не дозволяє це зробити законодавча база. 4 вересня цього року до нас звернувся трудовий колектив ОПЗ, щоб ми виділили певну суму з бюджету громади на погашення заборгованості з зарплати для заводчан. З самого початку я говорив, що питань стосовно цього не виникне, депутати таке рішення підтримають, але ми маємо здійснювати такі дії в правовому полі і повинні разом знайти можливість, як на законних підставах перерахувати ці кошти. Ця сума є в бюджеті, нікуди ці гроші не ділись, але ми не можемо наразі знайти законний механізм їх перерахувати. Я звернувся спочатку до районної та обласної адміністрацій, щоб нам дали роз’яснення та дозвіл стосовно того, чи маємо ми право виділяти з бюджету ці кошти Акціонерному товариству «ОПЗ» на виплату зарплати працівникам. Ми отримали відповідь, що, згідно з законодавством, перерахувати гроші можна на питання суб’єкту господарювання, яке опинилося в критичній соціально-економічній або екологічній ситуації з метою фінансування капітальних вкладень, що дають значний ефект економічного розвитку. Тобто, ні слова про можливість передбачити ці бюджетні кошти на виплату зарплати…», – озвучив Володимир Новацький.

Очільник Южненської громади зауважив, що, отримавши таку відповідь, почав шукати інші варіанти. На сесії 6 вересня було вирішено, що треба буде звернутись і до Південного офісу державної аудиторської служби України (в минулому – КРУ). Це служба, яка контролює фінансові питання в країні. Раз в три роки ця структура проводить перевірку в органах місцевого самоврядування. Спеціалісти аудитслужби розглянули запит Южненської міськради і надали відповідь, щоб з цього питання місцева влада звернулась до Міністерства фінансів України. Проте в кулуарах Новацькому, з його слів, повідомили, що фінансування з місцевої казни виплати зарплати заводчанам буде розцінюватись, як нецільове використання бюджетних коштів.

«За лаштунками» мені сказали, що це порушення закону і, в разі перевірки, таку нашу дію (надання поворотної фінансової допомоги) ця служба буде розцінювати, як нецільове використання бюджетних коштів громади і в обов’язковому порядку будуть кримінальні справи по цьому факту. Ми звернулись до Міністерства фінансів, там нам відповіли, що «відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають в комунальній власності відповідної громади, будуються на договірній додатковій основі та на засадах підконтрольності в межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування». Тобто, ми могли б перерахувати кошти, якщо б завод був підконтрольний місцевій владі, а ми ж прекрасно розуміємо, що ОПЗ підконтрольний державі та Фонду держмайна України. Таким чином, нам конкретно сказано, що ми, міськрада, не маємо права з бюджету надавати цю суму заводу. Коло замкнулось. Я звернувся знову до обласної адміністрації, провів перемовини з директором ОПЗ, аби він паралельно звернувся до ФДМУ стосовно можливості перерахувати кошти саме їм, не заводу, а Фонду. Я підкреслюю, питання не в цих 25 млн гривень, а в законному механізмі їх виділення! ОВА і РВА не дали нам таку можливість, щоб ми перерахували їм кошти, а вони як субвенцію передали б ці гроші заводу… Наскільки мені відомо, з інформації керівництва ОПЗ, Фонд також відмовився від такого варіанту (взяти ці кошти, аби потім перерахувати заводу). Питання залишається на сьогодні відкритим. Порушувати закон ніхто не буде, бо це погано закінчиться – кримінальними справами. Коли інформація подається так, що, нібито, все в руках міського голови, але він не хоче діяти, що я міг би щось зробити, але самоусунувся – це неправда! Ми готові допомогти заводу, якщо разом знайдемо законний спосіб це зробити», – пояснив очільник Южненської ОТГ.

Новацький також прокоментував і ситуацію довкола очисних споруд ОПЗ і оплати послуг з прийому та очищення стоків з міста Южного. Нагадаємо, в тексті пресслужби заводу було вказано:

«Цілодобово виконуються роботи з прийому та очищенню стоків, у тому числі і з міста Южне. Керівництво підприємства усвідомлює, що у разі зупинки роботи очисних споруд АТ «ОПЗ», буде припинено водопостачання та водовідведення населенню міста Южне, а аварійне скидання хімічно забруднених та фекально-побутових стічних вод може призвести до загрози виникнення екологічної катастрофи в акваторії північно-західного регіону Чорного моря. Але за весь цей комплекс робіт по прийому, очищенню та водоовідведенню стічних вод від міста Южне, АТ «ОПЗ» отримує лише 1 грн за кубічний метр. Разом з тим, рішенням органів місцевого самоврядування, жителі Южного отримують квітанції з нарахуванням послуг за водопостачання на суму близько 42 гривень. Як вважає міський голова Володимир Новацький – це є справедливим?»

В свою чергу Новацький відповів, що це питання обговорюється між місцевою владою та представниками заводу вже протягом п’яти років. Южне наполягає на тому, аби тариф за прийом та очищення стоків був «цивілізованим», щоб платити на рівні сусідніх міст, зокрема Одеси та Чорноморську.

«Вже протягом п’яти років ми звертаємось до ОПЗ стосовно того, аби домовитись про вартість цих послуг, але не про ту ціну, яка сьогодні орієнтовно становить 1 грн, ні, про адекватну ціну, таку, як наприклад в Чорноморську, Одесі. На цивілізовану ціну ми готові виходити, але, на жаль, ми не отримуємо зворотної інформації, питання зависло… Я не раз говорив, що місцева влада готова взяти на баланс ці споруди, зберегти трудовий колектив… Ми готові до співпраці і, думаю, знайдемо компроміс», – підсумував Южненський міський голова.

Нагадаємо, на ОПЗ вже декілька місяців працівники не отримують зарплату. На засіданні сесії на початку вересня цього року голова профспілкового комітету заводу Володимир Дрібноход повідомив, що ситуація на підприємстві вкрай складна, щодня ОПЗ втрачає кваліфікованих спеціалістів, адже люди вимушені звільнятися. Загалом сума заборгованості по виплаті заробітної плати на заводі на той момент складала 111 млн гривень, тому, а разі, якщо б вдалося все-таки знайти законний спосіб перерахувати ОПЗ  з місцевого бюджету Южненської ОТГ 25 млн гривень – це тільки частково дозволило б погасити борг перед заводчанами. І варто зазначити, що ці кошти завод повинен був би протягом року повернути в бюджет громади, адже мова йде про поворотну фінансову допомогу.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.