Последние новости

07:39
Інспектори Одеське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області провели заняття в Новобілярській гімназії Южненської міської ради Одеського району Одеської області.
13:27
ДП “МТП “Південний” вітає свою колегу, Олену САМУНЬ, із важливою подією у її житті – виходом першої поетичної збірки під назвою «Відблиски»!
10:24
💫 З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо! Великдень 2024
15:31
Центром професійного розвитку педагогічних працівників було організовано проведення першого конкурсу VI обласного фестивалю «Педагогічна надія Одещини» на територіальному рівні
15:19
У травні 2024 року продовжать отримувати виплати на проживання ті внутрішньо переміщені особи (ВПО), кому вони призначені автоматично, і ті, хто писав заяву на їхнє продовження.
09:45
В одному так званому «ЗМІ» зʼявилося гарне політичне гасло «ЮЖНЕНСЬКІ ДЕПУТАТИ РАЗОМ ІЗ НАРДЕПОМ ВИБОРЮЮТЬ НАЗВУ «ПІВДЕННЕ». І хто ж ці депутати?
15:45
В Южному відкрився “дзеркальний туалет”
13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
Больше новостей

В Южному варіант «Південне» внесено до переліку для голосування за нову назву міста

Новости Южного
100
0

Останнє перед голосуванням засідання робочої групи з питань перейменування міста Южного відбулось 11 жовтня і розпочалось з виступу голови комісії – очільника Южненської громади Володимира Новацького. Він повідомив, що перед початком зустрічі отримав офіційне роз’яснення щодо варіанту назви «Південне» від Національної комісії зі стандартів державної мови.

Володимир Новацький: «Робоча група винесла на голосування 12 варіантів назв. Я завжди говорив, що треба прислуховуватись до людей. Не внесли в цей перелік назву «Південне». Всі мене запевняли, що неможливо, аби назва міста була прикметником. Я з’ясував це питання, звернувся до спеціалістів Нацкомісії зі стандартів державної мови в телефонному режимі, попросив надати нам офіційне заключення. Сьогодні я його отримав. Тут вказано: «Відповідно до пункту 11 статті 8 ЗУ пропозиції щодо перейменування населених пунктів подають на розгляд Верховної Ради України органи місцевого самоврядування на підставі консультацій з громадськістю. Комісія розглянула вашу пропозицію щодо зміни назви «Южне» на «Південне» і в межах повноважень повідомляє, що запропонована назва «Південне» не суперечить чинним нормам української мови»… Цей документ підписала голова Нацкомісії зі стандартів державної мови Юлія Чернобров. Сьогодні тисячі людей хочуть, аби ми внести варіант «Південне» на голосування, а в нас виходить, що вирішують все декілька членів комісії…».

Виступ очільника громади обурив членкиню робочої групи, філологиню Олесю Чайківську. Вона зауважила, що варіант «Південне» не набрало при відборі необхідних 6 балів і за декількома критеріями не підходить в якості нової назви міста. Більше того, вона вважає, що, додаючи цей варіант до переліку основних, що будуть винесені на голосування, вся проведена робота комісії зійде нанівець.

Олеся Чайківська: «Ми пройшли дуже довгий шлях, а зараз ломаєтьяс вся система. Я дуже здивована позицією голови (Новацького). З однієї сторони наш голова сьогодні, як месія, виступає з тим, що він дістав такий документ, який сьогодні зачитав. Він це міг зробити два місяці тому. Я не можу зрозуміти, як ви привели сьогодні комісію до такого стану. Мені соромно за те, що зараз відбувається. Ми затвердили критерії, голосували, обговорювали, дослуховувались до мешканців, телебачення зробило все, щоб всі люди висловилися… У вас більші можливості, ніж у нас, ви могли цей процес очолити і привести до того, щоб ми спільно об’єднали мешканців нашого міста і щоб ми обрали нову унікальну і цікаву назву, дали нове життя нашому місту. В той час, коли ми відчуваємо, що ми дуже роз’єднані, в нас дуже багато є проблем, які не вирішувалися вами та іншими представниками влади, ви робите все для того, щоб люди стояли по різні барикади. Ми робили все, щоб людей об’єднати. Цей документ, який ви так урочисто прочитали – сором і ганьба. Ваша пропозиція «Південне» не унікальна, географічно не підходить місту».

Голова профкому порту Сергій Маслов нагадав присутнім, що, як мінімум, 1 800 працівників цього підприємства підтримують варіант назви «Південний», це як раз один з тих, який трудовий колектив подавав на розгляд комісії.

Сергій Маслов: «Коли нам тут кажуть почуйте думку людей, то я хочу сказати, вона як раз зараз і почута. 1 800 працівників порту подали пропозиції «Приморськ» і «Південне», перший варіант зняли, бо така назва є в РФ, так тоді треба дослухатись до другої пропозиції портовиків. Які ми там розглядаємо критерії, якщо люди попросили саме такий варіант? Були збори, є документ від порту».

У відповідь на виступ Володимира Новацького слово взяла і директорка студії телебачення «МИГ» Ольга Годовенко, яка навела приклад щодо перейменування міста Южноукраїнська, там найбільшу кількість голосів містяни віддали за пропозицію «Південноукраїнськ». Вона зачитала частину листа від Нацкомісії зі стандарптів державної мови, де зазначається про невідповідність цього варіанту. Крім того, Ольга Годовенко зазначила, що місто Южне знаходиться не на півдні, а на півночі.

Ольга Годовенко: «Щодо «Південного», ви (міський голова) зачитали документ від Нацкомісії, який отримали сьогодні і він стосувався теми прикметників. В мене є відповідь щодо Південноукраїнська від Нацкомісії. Я процитую те, що написала голова комісії Юлія Чернобров: «Утворений від цієї назви прикметник «Південноукраїнський» спричиняє небажану топонімію, адже стосується всього, що розташоване на географічному півдні України і не лише одного міста. Крім того, на адміністративній карті нашої держави є власні назви, в яких фігурує позначення «Південноукраїнський» (університет, правова група, тощо), які не мають нічого спільного з позначеним містом. Щодо міста Южне, воно знаходиться на північному Причорномор’ї. Крім того, вже є банк Південний, Південна залізниця. Південне – прикметник загального значення і означає географічне розташування. Ким будуть мешканці нашого міста? Не південці (це жителі півдня), а південянами…».

Заступниця голови робочої групи Олена Баранецька нагадала, що на розгляд Верховної Ради за результатами голосування, яке розпочнеться вже цього тижня, можна буде подати декілька варіантів, які наберуть найбільшу кількість голосів серед містян.

Олена Баранецька: «Ми на минулих засіданнях говорили, що, в разі, коли Нацкомісія дасть заключення про те, що «Південне» не суперечить нормам української мови, то ми не проти того, аби внести цей варіант на обговорення громади. В будь-якому випадку попереднє рішення буде приймати міськрада (депутати). Крапку в питанні перейменування ставитиме Верховна Рада і ми можемо винести їй на розгляд декілька запропонованих нами варіантів нової назви міста».

На сьогоднішньому засіданні заступник міського голови-начальник управління правового забезпечення та взаємодії з держорганами Леонід Нейков подав пропозицію внести до переліку варіантів, які будуть винесені на голосування, додатковий: «Південне». Більшість членів робочої групи цю ініціативу підтримала (18 голосів).

Леонід Нейков: «Моя ініціатива додати до списку на перейменування назву «Південне» – пройшла. Тож, у містян зʼявилась можливість отримати для міста ту назву, яку хочуть саме вони. Взагалі, процес перейменування нашого міста перетворили на якийсь абсурд. Не розумію, чому із самого початку жителям не дали можливість проголосувати за назву, яку хоче більшість? А саме за варіант «Південне». Дякую всім колегам, які враховують побажання мешканців…»

Крім того, освітяни звернулись до робочої групи з проханням зняти зі списку варіант «Порт-Оріяна» і залишити тільки пропозицію «Оріяна». Таким чином, на голосування южненцям буде винесено 12 варіантів нової назви міста:


Аджалик
Аненталь
Аксинськ
Оріяна
Південне
Порт-Аненталь
Доброморськ
Мореслав
Портовськ
Причорноморськ
Сонячноморськ
Тилігул

Голосування на базі Палацу культури «Дружба» відбудеться з 12 по 15 жовтня (треба буде заповнити анкету, при собі необіхдно мати паспорт, до голосування допускаються жителі Южного з 18 років), а на електронній платформі E-dem з 12 по 17 жовтня. Старт голосування – в цей четвер (12-го). Нагадаємо, що в цей день в нашій громаді оголошено День жалоби, зранку ми прощатимемося з нашим Захисником Артемом Садовським, який загинув в бою за Україну 6 жовтня цього року….

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.