Последние новости

14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
Больше новостей

Аксинськ, Оріяна, Тилігул: що означають ТОП-12 потенційних назв міста Южного

Новости Южного
244
0

Процедура перейменування нашого міста триває. З 4 по 8 жовтня на базі Палацу культури «Дружба», а також на електронній платформі E-dem, планується провести громадське обговорення (голосування) серед жителів Южного, на яке робоча група винесе 12 варіантів нової назви. Після оприлюднення списку ТОП-12 пропозицій, в нашу редакцію звернулось декілька містян з запитаннями про те, що означають деякі з цих назв, зокрема Аксинськ. Зазначимо, що всі ці варіанти були запропоновані містянами (збір пропозицій тривав до 7 вересня) і, надсилаючи їх – вони надавали власне обґрунтування щодо доцільності такої назви для міста. Далі в тексті ми надаємо інформацію від тих южненців, які подали ці назви на розгляд робочої групи. Мова йде саме про ТОП-12, які за результатами оцінювання (застосовувалось 6 критеріїв) були відібрані з-поміж 168 інших варіантів.


Аджалик

Має давню турецьку історію і це слово можна перекласти, як «князівство» або «володарство». У турецькій мові слово «Аджалик» означає «володіння аги» або «князівство, де ага». «Ага» – турецький титул, що вказує на князя або володаря. Також слово «Аджалик» може бути пов’язане з арабською мовою, означає «найбільш великий» або «найважливіший». Крім того, це слово може бути пов’язане з тюркською мовою і означати в перекладі «острів» або «невеликий півострів».

Наше місто засноване як супутник Григорівського портово-промислового вузла в акваторії Аджалицького лиману. Відповідає критерію щодо правопису власної назви. Найбільші підприємства міста, ОПЗ і порт, знаходяться в акваторії Аджалицького лиману.


Аненталь

Перша назва селища Нові Біляри, населений пункт заснований в 1959 році, а вперше згаданий в письмових джерелах в 1868 році, як Анненталь («Аннен» може походити від імені Святої Анни або бути похідним від німецького слова «anne» – старовинна форма слова «aue», що означає «долина». «Таль» також означає долину чи низину. Історична назва нашого краю. Оригінальна, приваблива назва для інвесторів (на думку ініціатора подання такого варіанту). Аби спростити написання та вимому назви, в ній пропонується одна буква “н”.


Аксинськ

Назва походить від легенди, яка вперше була опублікована у збірці «Легенди Криму» (1967 рік). Рядок з тексту: «Хто йде до Чорного моря з відкритим серцем, воно завжди гостинне – Понт Евксинський. А для ворогів наших – Понт Аксинський. Негостинне».

У Стародавній Греції Чорне море називали Понтом Евксинським, що означає «гостинне море». Проте не одразу древні греки так ласкаво назвали Чорне море, спочатку воно було в них Понтом Аксинським (“негостинним”). Так як місто Южне знаходиться на березі Чорного моря, пропонується дати йому таку назву, що пов’язана з давньою назвою моря.


Оріяна та Порт-Оріяна

Це прадавня назва України. “Оріянці” – приморські українці з домішками степових аріїв (землероби, орачі, діти сонця). Ця назва покликана відобразити наш зв’язок зі своєю історією та природою. Географічні особливості: «оріями» називали прадавніх українців, бо ми народ хліборобів. Навколо нашого міста багато сільськогосподарських угідь. «Оріяна» нагадує про нашу історію, адже ми народ, який з давніх часів обробляв землю та продавав зерно. І по сьогодні ми бачимо великі поля з врожаями.


Порт-Аненталь

Місто Южне розбудовувалося для проживання працівників двох містоутворюючих підприємств: порту та Одеського припортового заводу. Протягом багатьох років місто умовно ділилося на дві зони – портовську (ближче до моря) та заводську (ближче до розташування заводу). Його ще називали містом портовиків та заводчан. Ці підприємства розташовані на території колишнього поселення Аненталь.  До початку повномасштабного вторгнення частка цих бюджетоутворюючих підприємств складала 49% доходів місцевого бюджету. Історичний початок заснування міста Южного народжувався саме на території порто-промислового вузла, на землі, яка раніше мала назву Аненталь. Минулого року на території колишнього поселення Аненталь було збудовано індустріальний парк «Екопорт» – сучасний інвестиційний майданчик, створений для пришвидшення промислового розвитку Одеського регіону.

Використання слова «порт» безперечно зацікавить потенційних резидентів індустріального парку та підвищить інвестиційну привабливість порто-промислового вузла нашої громади. Назва “Порт-Аненталь” розкриває особливість Южненської громади, її економічний потенціал (на думку ініціатора подання цього варіанту).


Доброморськ

Обґрунтування доволі просте, ініціатор подання цього варіанту зазначив, що ця назва вказує на добру атмосферу в місті, на добрих жителів цього міста, а також пов’язана з морем, бо місто розташоване на березі Чорного моря.


Мореслав

Назва унікальна, має відношення до моря, милозвучна (на думку автора). Відповідає всім вимогам назви міста: суто українська, географічно доцільна. Море відіграє важливу роль в економічному, рекреаційному та асоціативному баченні міста. Назва підкреслює сучасну архітектуру міста (хвилі, плавні лінії, морську тематику).  


Портовськ

Місто побудоване в основному для робітників порту – зазначив в обґрунтуванні ініціатор подання такого варіанту назви. Легко вимовляється і запам’ятовується. Немає ніякого політичного забарвлення, а пов’язане з тим, що значна частка населення міста припадає на портовиків.  


Причорноморськ

Назва підкреслює автентичність (вірогідність, доказ походження) нашого міста за допомогою його географічного положення в Україні. Також легко вимовляється і запам’ятовується.


Сонячноморськ

Назва пов’язана з розташуванням міста біля моря і співпадає з девізом нашого міста: «Сонце світить всім». Також легко вимовляється і запам’ятовується.


Тилігул

За легендою назва «Тилігул» походить від слов’янського терміну і означає в перекладі «гучна річка, що тече позаду». Також є версія, що слово походить від назви давнього українського племені «тилігули», яке проживало на берегах цієї річки. Є ще тюркська назва «делігіоль», що означає «нестримний, буйний». Наше місто розташоване поруч з Тилігульским лиманом. Назва коротка і легко вимовляється, запам’ятовується.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.