Последние новости

13:50
В ДП «МТП «Південний» провели масштабне навчання з ліквідації надзвичайної ситуації – гасіння пожежі внаслідок обстрілу
14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
Больше новостей

Депутати надішлють звернення в Київ, аби «Южне» виключили з переліку назв для перейменування

Новости Южного
121
0

9 листопада в міськраді відбулось позачергове засідання сесії, на якому депутати мали визначились, який саме з чотирьох варіантів (Південне, Аненталь/Порт-Аненталь, Оріяна) нової назви міста надіслати в Київ для розгляду, як офіційну пропозицію від Южного. Проте в ході засідання після тривалого обговорення ініціативи депутата від «Європейської солідарності» Максима Кушніра, міські обранці одноголосно проголосували за те, аби підготувати письмове звернення до Національної комісії зі стандартів державної мови з метою, аби їхні фахівці виключили з переліку населених пунктів Одеської області, які підлягають перейменуванню, назву міста Южне. До цього звернення депутати планують прикріпити експертний висновок Одеської юридичної академії, який отримали ще в 2021 році та в якому є роз’яснення, що місто Южне – це власна назва української мови, іменник прикметникового значення.

Максим Кушнір, депутат Южненської міськради: «Ми хочемо підготувати комплексне звернення до Нацкомісії з пропозицією зняти зі списку на перейменування наше місто. Я і мої колеги ознайомились з рішенням цієї комісії і знайшли ключові слова, що перейменування не є обов’язковим, а несе рекомендаційний характер. Тому я звернувся до міського голови підтримати нас і дати нам час до кінця грудня цього року звернутись в столицю, аби відстояти назву «Южне», яка є українського походження, не відноситься до російсько-імперської політики, є власною назвою української мови, це не прикметник, а іменник прикметникового значення. На мою думку, ця назва відповідає всім стандартам української мови. Яскравий приклад для нашої громади – це місто Червоноград, населення (80%) висловилось за те, щоб залишити цю назву і місцева влада надішле ці результати громадського слухання до Нацкомісії».

Депутат Ілля Юрченко (партія «Сила людей») зауважив, що назва нашого міста внесена до переліку для перейменування і Нацкомісія тим самим вже констатувала, що ця назва не відповідає стандартам української мови, а значить має бути змінена, і тут не говориться про рекомендацію, а саме про необхідність це зробити. Він також озвучив, якщо депутатське звернення буде враховане в столиці і змінить думку Нацкомісії, що дозволить виключити назву «Южне» з переліку для перейменування, в такому випадку він це звернення також підтримує, але висловив великий сумнів, що це можливо та застеріг колег не опинитися в ситуації, коли час на процедуру перейменування вже буде вичерпано і в столиці самостійно затвердять назву для нашого міста, на кшталт «Нова Сичавка».

Сергій Козак, депутат Южненської міськради від групи «За мир і незалежність» (в минулому «ОПЗЖ») запропонував провести повторні громадські слухання і в перелік варіантів додати нинішню назву «Южне», а вже після голосування підготувати відповідний проект рішення на сесію, де буде врахована думка більшості южненців. Нагадаємо, що голосування в Южному вже відбулось, воно проходило очно з 12 по 15 жовтня, а також онлайн з 12 по 17 жовтня. Тоді робоча група затвердила для голосування 12 пропозицій нової назви міста. Найбільше голосів (1 702) серед южненців під час громадських слухань набрав варіант «Південне», всього участь в голосуванні взяли 2 125 містян.

Сергій Козак, депутат Южненської міськради: «Ми не можемо порушувати конституційні права наших жителів, тому що місто Южне не підпадає від дію ЗУ «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Необхідно назву міста Южне внести до переліку варіантів назв для обговорення нашим містянами, а після цього винести проект рішення з урахуванням думки більшості южненців. Демократичний інститут в нас не скасували, нас всіх обирали люди і ми повинні підтримати більшість жителів нашого міста».

Депутат Сергій Назаренко (партія «Довіряй ділам») поставив своїм колегам питання, чи були проведені дослідження та є наявні факти того, що більшість жителів нашого міста на сьогоднішній день дійсно хочуть залишити назву «Южне». Він також висловив сумнів, що висновок, який в 2021 році надала юридична академія, матиме сьогодні вагу і буде врахований Нацкомісією зі стандартів державної мови.  

Секретарка міськради (партія «Європейська солідарність») Оксана Воротнікова у відповідь своєму колезі нагадала, що в 2021 році, коли постало питання щодо перейменуванні нашого міста, були зібрані підписи южненців, які висловились за те, аби не змінювати назву. Таких підписів, з її слів, більше чотирьох тисяч. Про ці підписи в кінці серпня на засіданні робочої групи з питань перейменування нагадала і Тетяна Макогоненко, голова жіночої громадської організації «Любава», ветеран Одеського припортового заводу, колишній депутат.

Южненський міський голова, як і всі присутні сьогодні депутати, теж підтримав ініціативу Кушніра надіслати звернення до Нацкомісії, аби їхні спеціалісти зняли зі списку для перейменуванні назву «Южне». Володимир Новацький також озвучив, що проводити повторне голосування серед містян вважає недоцільним.

Володимир Новацький, міський голова: «Висновки можуть давати різні інститути, але кінцеве рішення за Нацкомісією, саме їй доручено підготувати остаточну відповідь (експертизу щодо відповідності назви стандартам державної мови), на основі якої Верховна Рада буде приймати рішення. Робити повторне голосування серед містян немає сенсу і часу».

Якщо Нацкомісія після отримання звернення від Южненської міськради надасть відповідь, що «Южне» не відповідає стандартам державної мови, повинна бути змінена і це не рекомендація, а необхідність, тоді депутати зберуться знову на засідання сесії і вже проголосують за один з чотирьох варіантів (Південне, Аненталь/Порт-Аненталь, Оріяна) нової назви міста і надішлють його в Київ для розгляду, як офіційну пропозицію.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.