Последние новости

14:58
Із самого ранку на будівельному об’єкті біля магазину «Казка» триває робота. На місці співробітники підрядної організації, представники УКБ ЮМР, газової служби та секретар міської ради Ігор Чугунніков
14:59
🏆19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ) став переможцем Кубка України та відправиться на олімпійський відбір!🇺🇦
17:53
В Южненській громаді планують додати ще 1,2 мільйона гривень на виплати неповнолітніх дітей полеглих Героїв🇺🇦
14:27
Петиція про присвоєння звання Героя України южненцю МАЗУРОВУ СЕРГІЮ набрала необхідну кількість голосів.
09:14
🇺🇦🏆 ЗАВОДЧАНИН ВИБОРОВ ЗОЛОТО НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ ІЗ СУДНОМОДЕЛІЗМУ
09:58
💨🌳Сильний вітер повалив дерево в Южному
08:13
🚣🏻19-річний южненський веслувальник – один з головних претендентів на участь в олімпійському відборі
13:35
“Соціальний” автобус в Южному курсуватиме за новим графіком
20:58
Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України.
17:26
В Южному співробітники КП «Екосервіс» висадили 3000 квітів у різних локаціях нашого міста
15:17
Засідання комісії в Южненській громаді: результати обговорення плати за землю
08:17
Южненська громада отримала 140 ноутбуків від ЮНІСЕФ!
15:41
Сьогодні в Южному відбулося засідання атестаційної комісії
15:35
В Южному відбулася робоча зустріч з представниками центру зайнятості та КП “Южненське узбережжя”
09:14
АТ «ОПЗ» ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
13:05
🚑В Южному працюватиме мобільна медична бригада: місцеві можуть отримати безкоштовні послуги
10:30
Южненські спортсмени посіли призові місця на Чемпіонаті України з вільної боротьби
09:43
В Южному провели інтелектуальну гру-вікторину (ФОТО)
09:18
🇺🇦 12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
19:34
Служба зайнятості Южного сприяє компанії«Робота для ВПО: ти потрібен!»
10:38
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Що він передбачає?
11:43
Одеса відзначає 80-ту річницю звільнення від нацистських окупантів
08:04
🕯️ГРОМАДА ПРОЩАЄТЬСЯ З ЗАХИСНИКОМ УКРАЇНИ…
16:26
Благодійний фонд «Серце Южного» продовжує робити добрі справи
20:13
В Южненській громаді з’явився молодіжний простір
10:28
Южненська громада провела в останню путь загиблого військового Анатолія Пашали
08:33
Комітет Верховної Ради підтримав перейменування семи міст
09:29
В Одеській області викрили схему ухилення від служби шляхом довідок
18:53
Створення е-кабінету, “зникнення” обмежено придатних та зниження призовного віку: президент підписав низку законів
09:00
Дитячий садок в Южному відкриває набір дітей на наступний навчальний рік
Больше новостей

Банальний переклад залишить Южному “імперську” назву – заявила членкиня комісії з перейменування міста

Новости Южного
119
0

Місто Южне перейменують наступного року. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла директорка Южненської міської студії телебачення “МИГ” Ольга Годовенко. Вона зазначила, що порт Південний – найпівнічніший порт у Чорному морі, а назва “Южне”, на її думку, є імперською, бо місто – південне до Москви, а не для України. Тому, на думку Годовенко, не можна залишати ані стару назву, ані прямий переклад.

Ольга Годовенко: “На початку липня була створена комісія по перейменування, і я туди увійшла. Звичайний переклад “Південний” тоді навіть не розглядався. Жителі надали 168 варіантів назви, по критеріях вибрали 12 назв і вже серед них жителі мали вибрати щось приємне для більшості. Але цього року перейменування не відбулось, тому що втрутився міський голова Володимир Новацький. Він запропонував ухвалити прямий переклад “Південне”. За добу до консультативного голосування зібралась комісія у повному складі – 21 людина. Серед них більшість депутатів Южненської міської ради, які проголосували за те, щоб назва “Південне” увійшла у список. За добу до засідання міський голова звернувся до Нацкомісії зі стандартів державної мови і вони дозволили включення назви “Південне”. І нікого не зупинило, що на території України є вісім населених пунктів з назвою “Південний” чи “Південне”.

Серед запропонованих для голосування пропозицій нової назви міста були такі: Аджалик, Аненталь, Порт-Аненталь, Аксинськ, Оріяна, Південне, Доброморськ, Причорноморськ, Сонячноморськ, Мореслав, Портовськ, Тилігул.

Ольга Годовенко: “Ми робили консультативне опитування серед трьох тисяч місцевих жителів, коли назва “Південне” ще не була внесена до списку варіантів. Більшість мешканців проголосували за ім’я “Причорноморськ”. Зараз, коли внесли назву “Південне”, ми ще не проводили дослідження”.

На її думку, встигнути із перейменуванням цього року буде нереально.

Нагадаємо, 9 листопада в міськраді відбулось позачергове засідання сесії, на якому депутати мали визначились, який саме з чотирьох варіантів (Південне, Аненталь/Порт-Аненталь, Оріяна) нової назви міста надіслати в Київ для розгляду, як офіційну пропозицію від Южного. Проте в ході засідання після тривалого обговорення ініціативи депутата від «Європейської солідарності» Максима Кушніра, міські обранці одноголосно проголосували за те, аби підготувати письмове звернення до Національної комісії зі стандартів державної мови з метою, аби їхні фахівці виключили з переліку населених пунктів Одеської області, які підлягають перейменуванню, назву міста Южне.

Южненський міський голова, як і всі присутні в той день депутати, теж підтримав ініціативу Кушніра надіслати звернення до Нацкомісії, аби їхні спеціалісти зняли зі списку для перейменуванні назву «Южне». Володимир Новацький також озвучив, що проводити повторне голосування серед містян вважає недоцільним.

Володимир Новацький: «Висновки можуть давати різні інститути, але кінцеве рішення за Нацкомісією, саме їй доручено підготувати остаточну відповідь (експертизу щодо відповідності назви стандартам державної мови), на основі якої Верховна Рада буде приймати рішення. Робити повторне голосування серед містян немає сенсу і часу».

Якщо Нацкомісія після отримання звернення від Южненської міськради надасть відповідь, що «Южне» не відповідає стандартам державної мови, повинна бути змінена і це не рекомендація, а необхідність, тоді депутати зберуться знову на засідання сесії і вже проголосують за один з чотирьох варіантів (Південне, Аненталь/Порт-Аненталь, Оріяна) нової назви міста і надішлють його в Київ для розгляду, як офіційну пропозицію.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.